Velkommen/Historien/- Vi har et samfunnsreformatorisk oppdrag

- Vi har et samfunnsreformatorisk oppdrag

Historien om Kristen Koalisjon Norge (KKN)
09. Desember 2016

I begynnelsen av 2017 vil Kristen Koalisjon Norges nye nettside bli lansert fullt ut, og det vil være et utgangspunkt for aktivisme, mobilisering, utrustning, kunnskapsformidling, samfunnspåvirkning og koordinering.

Det sier styreleder Jan-Aage Torp til Norge IDAG.

- Vi har et samfunnsreformatorisk oppdragFinn Jarle Sæle og Jan-Aage Torp ble lokket av fotografene fra Aftenposten, Vårt Land og Korsets Seier til å klatre opp på løveryggen på Løvebakken foran Stortinget da Kristen Koalisjon ble presentert offentlig den 14. juni 1993.

Kristen Koalisjon Norge (KKN) oppsto i 1993. Gründerene var daværende sjefredaktør i Dagen, Finn Jarle Sæle, og pastor Jan- Aage Torp. Stiftelsesmøtet fant sted den 21. april 1993 i Misjonssambandets høyborg, Norrøna Hotel i Grensen 19 i Oslo.

Den 12. mai var landsrådet samlet, denne gangen på Kristelig Folkepartis landskontor i Oslo med Kjell Magne Bondevik og Jon Lilletun som gjester.

Det 14. juni ble KKN presentert for offentligheten under en pressekonferanse i Grensen 19. Førti norske medier dekket pressekonferansen som ble avsluttet med en fotosesjon på Løvebakken foran Stortinget.

«Aktivistisk Akse»

Da KKN ble lansert offentlig i juni 1993, betegnet biskop Per Lønning dette i en Aftenposten-kronikk som «en aktivistisk akse mellom Bergen og Lillestrøm». Men senere deltok han på organisasjonens møter. Biskopen deltok i 1995-2000 i mange arrangementer i KKN-regi i Oslo-regionen om abort, homofili, mannlighet og kvinnelighet, pornografi, sivil ulydighet og andre brennbare temaer i samfunnsdebatten.

NRK, TV2, radiokanaler og aviser refererte og eksponerte hyppig agendaen fra KKN.

I beste sendetid på TV2 ble KKNs samfunnsreformatoriske bøker lansert og diskutert foran hele det norske folk. KKNs uttalte mål var å mobilisere 200.000 kristne velgere til samfunnsengasjement og politisk deltagelse.

Vennefellesskap

Fra starten var KKN et vennefellesskap med Dagen-redaktør Finn Jarle Sæle som den naturlige leder av et landsråd, MF-professor Arvid Tångberg som nestleder og Seierskirkens pastor Jan-Aage Torp som utøvende sekretær.

Landsrådet hadde årlige samlinger. I rådet satt foruten stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle, MF-professor Arvid Tångberg og pastor Jan-Aage Torp, blant annet kristenledere som Emanuel og Aase Minos, Ludvig og Lise Karlsen, Ludvig Nessa med flere.

Snart kom KKN inn i fastere former med et sentralstyre, der Torp var styreleder, og Tångberg og Sæle styremedlemmer.

Bønnefokus

– KKN begynte i bønn, og fortsatte med et vedvarende bønnefokus. På stiftelsesmøtet den 21. april 1993 ble mye tid avsatt til bønn, anført av Emanuel Minos, forteller Torp.

Da Anita Apelthun Sæle ble innvalgt på Stortinget i september 1993, inviterte hun KKNs landsråd til månedlige bønnemøter i ulike saler på Stortinget, inklusive i Lagtinget.

Den første av en serie bønnefrokoster i KKNs regi ble holdt den 4. september 1993 på Grand Hotel i Oslo. Og årlige bønnefrokoster ble holdt i Oslo med samfunnsledere til stede som Kjell Magne Bondevik, statsminister Thorbjørn Jagland (desember 1996), stortingsrepresentant Jan Petersen, biskop Per Lønning og internasjonale kristenledere som Pat Robertson, Roger Larsson, Wayne Grudem, Kjell Sjöberg, Cindy Jacobs og Victor Lorenzo. Den siste bønnefrokosten ble holdt på Grand Hotel den 27. januar 2001.

Forfølgelse

I mars 2000 ble det vist en film på TV2 som var sterkt kritisk til Jan-Aage Torps arbeid for å hjelpe homoseksuelle til å endre legning. «BE - skitne, syndige meg» satte igang en voldsomt forfølgelse mot Torp i norske og internasjonale medier. Filmen ble kåret til beste dokumentar, Gullruten 2000, og ble vist i bortimot 100 nasjoner.

- Ludvig og Lise Karlsen opplevde en maltraktering av sin personlige og tjenestemessige integritet fra avisen Vårt Land i 2003 som mange mener var den utløsende årsak til Ludvig Karlsens altfor tidlige død året etter. Det var kun avisen Norge IDAG som ga Karlsens et tydelig forsvar, mens kristenheten for øvrig var taus, sier Torp i dag.

KKN igang igjen

– I årene etter 1999 skjedde alvorlige hendelser, som var med på å passivisere KKNs arbeid. Arvid Tångberg og Ludvig Karlsen gikk hjem til Gud, Finn Jarle Sæle ble oppsagt i avisen Dagen. Og en del ble rammet av personlige og familiære tragedier, forteller han.

Men visjonen om Kristen Koalisjon Norge (KKN) forsvant aldri fra de to gründerne – og heller ikke fra Emanuel Minos.

– Helt til sin død i 2014 gjentok Minos ofte behovet for å ta opp igjen KKN-arbeidet i møte med representanter som var med på 90-tallet. Nå er Kristen Koalisjon Norge igang igjen, for mobilisering av verdibevisste nordmenn av ulike kulturelle bakgrunner. KKN jobber allerede tett med politiske ledere i Europa og USA, sier Torp.

Fokus på Grunnloven, Ja til livet, ekteskap og familie, trosfrihet, barnevernet, friskoler, hjemmeundervisning, kristen formålsparagraf i skoleverket, mediamakt, Norges selvstendighet, flyktninger og innvandrere, islamismens fare, og støtten til staten Israel har alltid stått sentralt i KKNs visjon.

– Slik vil det fortsatt være. Utfordringene er ikke blitt mindre med årene, sier han.

Juridisk bistand

Planene som ble lagt allerede på 1990-tallet i samarbeid med grunnleggeren av American Center for Law and Justice, Jay Sekulow, vil spille en økende rolle i KKN i årene fremover.

– Nå står vi overfor betydelige saker vedrørende familie-, foreldre- og barnerett, forfølgelse av kristne i Norge og Europa, injurier og sjikane mot kristne i media osv. Vi jobber tett med ledende jurister internasjonalt og i Norge, med de juridiske aspekter som åndskampen i økende grad får. Visjonen er at Norge skal finne tilbake til sine kristne røtter, sier Torp og avslutter:

– KKN har alltid vært og vil alltid være avhengig av et godt samarbeid med andre aktører innen kristen tro og sunne verdier. KKN satser på en ny samfunnreformasjon i Norge og Europa i Reformasjonens år 2017.

Relaterte dokumenter
Fra presentasjonen av boken "Norge - Vend i tide" den 14. juni 1993 da KKNs landsråd sto frem for 40 norske medier foran Stortinget. Forerst sitter Jan-Aage Torp og Finn Jarle Sæle. Bakerst fra venstre til høyre: Ann-Christin Torp, Aase & Emanuel Minos, Ivar Belck-Olsen, Arvid Tångberg, Ludvig Nessa, Finn-Henrik Friis Larsen, Ludvig & Lise Karlsen.
Powered by Cornerstone