Aktuelt/KKNs inspirasjonskilde Pat Robertson (91) går av skjermen

KKNs inspirasjonskilde Pat Robertson (91) går av skjermen

Avisen Dagen
06. Oktober 2021
KKNs inspirasjonskilde Pat Robertson (91) går av skjermenPat Robertson og Jan-Aage Torp i Norge i 1993

Pat Robertson lyktes ikke med å bli presidentkandidat, men har likevel skapt bølger både i og utenfor USA.

Av Tore Hjalmar Sævik, Dagen

Da Pat Robertsons tv-nettverk Christian Broadcasting Newtork feiret 60 år i helgen, benyttet grunnleggeren anledningen til å takke for som programleder for flaggskipet «700 Club». Sønnen Gordon, som er utpekt som Robertsons tronarving, tar over foran kamera.

Da Robertson senior startet Christian Broadcasting Network, var dette det første store kristne tv-nettverket i USA. Med tiden har det vokst til å nå 174 land på 70 forskjellige språk, ifølge Christianity Today.

Fra 2018 har CBN også hatt sin egen nyhetskanal som sender hele døgnet.

Utdannet ved eliteuniversitet

For tre år siden ble Robertson senior rammet av et slag, men kom seg på beina igjen. Han opplyser at han heretter vil konsentrere seg om å undervise studenter ved Regent University som han grunnla i 1977, ifølge Religion News Service.

Robertson, som er utdannet jurist ved eliteuniversitetet Yale, var også grunnlegger av Christian Coalition i 1987. Året etter prøvde senatorsønnen å bli republikansk presidentkandidat, men forsøket førte ikke fram.

Kom til Norge

I 1993 var Robertson på besøk i Norge, etter invitasjon fra Kristen Koalisjon Norge under ledelse av Jan-Aage Torp.

– Jeg har vært kandidat ved ett presidentvalg. Det får være nok. Nå vil jeg holde meg meg bak scenen og legge til rette for at gode menn og kvinner kan velges til de offentlige verv, sa Robertson ifølge Aftenposten.

Spådde gjenvalg av Trump

Helt bak scenen har han imidlertid knapt vært. Robertson har flere ganger vakt oppsikt med kontroversielle uttalelser og forutsigelser som ikke har slått til.

Selv om han er ordinert som sørstatsbaptistisk pastor, et kirkesamfunn som ikke er kjent for å ha en særlig karismatisk profil, har Robertson en rekke ganger formidlet budskap som han har hevdet kom fra Gud.

Før valget 2020 sa Robertson at Trump kom til å vinne valget. Men rett før jul i fjor hevdet Robertson at Trump levde i en «alternativ virkelighet» og oppfordret til å akseptere nederlaget.

Robertson forutsa at Joe Biden ikke kom til å sitte lenge som president før han ble erstattet av Kamala Harris.

Det er ikke første gang Robertson har bommet med profetier. I 1976 spådde han verdens ende i 1982. Og i boken «The New Millenium» fra 1990 varslet han at slutten ville komme 29. april 2007, ifølge USA Today.

Åpnet for skilsmisse

Da Robertson i 2011 åpnet for at en mann kunne skille seg fra kona som hadde fått Alzheimer, vakte det sterke reaksjoner. Det skapte også oppstuss da han i 2005 tok til orde for at USA burde ta livet av Venezuelas daværende president Hugo Chavez.

Flere kjente evangelikale ledere kalte dette en skam og i strid med evangeliet.

Redaktør Terry Mattingly på nettstedet getreligion.org mener Robertson ofte får oppmersomhet fra store medier fordi han framstår som «en levende stereotypi» for det mange i den liberale eliten ynder å mislike med evangelikal kristendom.

Han har også skapt bølger med uttalelser om AIDS, naturkatastrofer og islam.

Etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001 sa han seg enig med pastor Jerry Falwell senior, som var gjest i «700 Club», i at de som har bidratt til å sekularisere Amerika bidro til at dette kunne skje.

Bønn for seere

I programmene sine har Pat Robertson ofte svart på spørsmål fra seere og bedt for dem.

– Jeg tror at Jesus Kristus er med i alt som vi gjør i livet, har han sagt til Christianity Today.

Det har han også ønsket skal prege arbeidet i CBN.

– Du må forholde deg til mennesker slik de er og ikke slik du skulle ønske at de var, for verden er ikke en gigantisk kirkelig gudstjeneste.

Powered by Cornerstone