Aktivisme/En utstrakt hånd - Biskop Per Lønning

En utstrakt hånd - Biskop Per Lønning

Jan-Aage Torp
22. Desember 2016

Kristen Koalisjon Norge (KKN) har alltid dreid seg om å bygge allianser. Vi er en KOALISJON av aktivister og bevegelser. Vi har aldri brydd oss om å måtte være enige i ett og alt, men vi finner sammen der hvor det er naturlig. Her er en personlig skildring om Biskop Per Lønning (1928-2016) som illustrerer dette godt.

En utstrakt hånd - Biskop Per LønningBiskop Per Lønning i 1999En utstrakt hånd - Biskop Per LønningBiskop Lønning lyttet intenst på våre seminarer om seksuell gjenopprettelse. Her på Norrøna Kafe i Oslo i 1999 med Grahame Hazell som foredragsholder og Jan-Aage Torp som tolkDet var en stor glede og ære for meg å motta et personlig brev fra Biskop Per Lønning den 10. januar 1997 (se PDF-vedlegget). Han hadde kritisert min gode venn og KKN-medstifter Finn Jarle Sæle mens han var biskop i Bjørgvin (1987-1994), og Sæle måtte nok ta et oppgjør med saker og ting i egenskap av sjefredaktør i Avisen Dagen på den tiden.

Men ved biskopens flytting til Oslo opprettet jeg kontakt med ham, og jeg fikk titt og ofte besøke hans hjem der det vanket en kaffekopp, vafler og en dypsindig prat..

Etter at han skrev dette brevet, økte vår kontakt betydelig, og han deltok hvert år i de nasjonale bønnefrokoster ved Grand Hotel og Plaza Hotei Oslo som ble holdt i regi av Kristen Koalisjon Norge/Seierskirken frem til 2001.

En utstrakt hånd - Biskop Per LønningBiskop Lønning, homoaktivisten Kjell-Erik Øie og Pastor Torp på NRK Aktuelt i 1999Mest oppmerksomhet ble det nok av at han deltok på konferanser og seminarer i regi av Kristen Koalisjon Norge/Seierskirken om "seksuell gjenopprettelse". Biskop Lønning og jeg stilte opp sammen i nasjonale tv-debatter om dette emnet på NRK og TV2 i 1999. Vi ble endog gjenstand for behandling sammen i Stortingets spørretime i 2000 av samme grunn.

Da KKN ble etablert i 1993 skrev Biskop Lønning en kritisk kronikk i Aftenposten der han karakteriserte relasjonen mellom Finn Jarle Sæle og meg som "en aktivistisk akse Bergen/Lillestrøm". Etter hvert ble nok Lønning selv en viktig del av vår virksomhet, iallfall i Oslo.

Min siste kontakt med ham var da Aina & jeg giftet oss i 2010. Han sendte en varm gratulasjon og skrev: "Hadde min helbred tillatt det, ville jeg gjerne ha viet dere."

Fred over Biskop Per Lønnings minne!

Relaterte dokumenter
Powered by Cornerstone