Begrunnelse: Valeriu Ghilețchi

Jan-Aage Torp
10. Mai 2019
Begrunnelse: Valeriu GhilețchiFoto: Jan-Aage Torp

Kristen Koalisjon Norge (KKN) tildeler Familievernprisen 2019 til Valeriu Ghilețchi, på grunn av hans ekstraordinære og eksemplariske rolle som en politiker som under sitt internasjonale og nasjonale politiske liv siden 1998 har anvendt sin faste kristne overbevisning og verdier, og overført dem til språk og strategier som er gjenkjennelige og akseptert av politiske ledere i Europa. Han har stått opp for religiøs frihet, familieverdier, og livets ukrenkelighet fra unnfangelsen og til naturlig død i flere debatter og prosesser i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) samt i parlamentet for Republikken Moldova.

Politisk er Valeriu Ghilețchi en håndverker av ideologiske og politiske uttalelser og beslutninger, noe som har ført til hans rolle som rapportør for flere PACE-granskninger. Hans begavelse i disse  prosesser gjør ham til en rollemodell for politikere i Europa.

Han har også tjenestegjort i PACE som Formann for Komiteen for valg av dommere til Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Valeriu Ghilețchi representerer en liten og økonomisk sett underprivilegert europeisk nasjon, Moldova, hvilket gjør hans internasjonale politiske prestasjoner bemerkelsesverdige. Dette indikerer også den nye rolle som Republikken Moldova har som en ideologisk leder i utviklingen av Europas institusjoner.

Ghilețchis arbeid som den offisielle rapportør for PACE i 2016-2018 ledet til en majoritetsbeslutning i PACE den 28. juni 2018: «Å finne balansen mellom barnets beste og behovet for å holde familier sammen». Denne resolusjonen var basert på Bodnariu-saken i Norge, og setter standarden for barnevern over hele Europa samt for Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Ghilețchi er en anerkjent baptistpastor i Moldova og tidligere President for Den europeiske baptistføderasjonen (EBF). 

Vi tildeler herved Familievernprisen 2019 til Valeriu Ghilețchi!

Powered by Cornerstone