Religiøse ledere/Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadør

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadør

Norge Idag, Marie Hagen van Wyk
20. Juli 2022
Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørJan-Aage Torp har gjennom årene fått en rekke internasjonale høytstående kontakter fra mange ulike land. Foto: Sahar Zargar Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørJan-Aage med Muftien av Egypt, Dr. Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam. Foto: Privat Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørJan-Aage med Billy Graham i 1978. Foto: Privat Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørMed Dr. Mohamed Gomaa, Egypts islam/awqaf-minister. Foto: Egypts islamdepartement Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørMed Russlands ambassadør Teymuraz Ramishvili. Foto: Den russiske ambassade

Sommeren 2021 presenterte hovedstadsavisen Vårt Land en artikkelserie om pastor Jan-Aage Torp som skulle vise hvorfor han har innflytelse blant ambassadørene i Oslo og i maktens høyborger verden over.

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørJan-Aage som baby i Japan. Foto: Privat

Artikkelserien gikk over minst 20 sider, og dusinvis av ambassadører, analytikere og samfunnsledere ble intervjuet.

Ikke nøytral granskning

Men at Vårt Land ikke bedrev «nøytral granskning» av presidenten for European Apostolic Leaders (EAL) og Oslokirkens pastor, ble tydelig under artikkelseriens andre dag den 14. juni 2021 da avisen skrev en kraftig advarsel mot Torp og en av hans samarbeidspartnere i Europa på lederplass: 

«Det er skremmende og dypt bekymringsverdig at en organisasjon som Ordo Iuris stadig får innpass i viktige organer rundt om i Europa. Alliansen Torp og organisasjonen synes å ønske å skape, kan potensielt utgjøre en reell fare for friheten til veldig mange mennesker.

En slik allianse bør møtes med sterk motstand fra religiøse ledere verden over. Norske kristenledere som ikke kan stille seg bak slike verdier har et ansvar for å si ifra. De kan ikke lenger ignorere disse stemmene, eller avfeie dem som marginale og uten betydning.»

For å forstå dette trenger vi å gå tilbake 65 år i tid da Jan-Aage Torp ble født i Kyoto, Japan - den 26. juni 1957 - av sine norske misjonærforeldre Anne og Aage Torp, utsendt av Pinsevennenes Ytre Misjon (PYM). Mamma Anne fra Bø i Telemark hadde først vært enslig misjonær i Kina, Taiwan og Japan, mens pappa Aage fra Skiptvet i Østfold hadde vært enslig evangelist i Norge. De giftet seg i 1953, og dro sammen ut til misjonærgjerningen. Først i Japan (fram til 1962) og så i Thailand (fram til 1971).

Japan og Thailand

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørMed Storimanen av Al-Azhar i Kairo, Dr. Ahmed el-Tayeb. Foto: Egypts utenriksdepartement

På misjonsmarken ble Jan-Aages forståelse av verden formet.

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørAmbassadørene som talte om religionsfrihet på Europamøtet i Oslo i regi av European Apostolic Leaders: (fra venstre) Yerkin Akhinzhanov (Kasakhstan), Todung Mulya Lubis (Indonesia), Amr Ramadan (Egypt), Jan-Aage Torp (EAL), Bala Bhaskar (India), Erik Solheim (Norge). Foto: EAL

Vi spør Jan-Aage Torp om dette:

- Ja, det er ingen tvil om at jeg som en liten pjokk fulgte med når mamma og papppa samtalte med buddhister, shintoer, taoister og besøkende fra ulike verdensdeler. Høy og lav, svarer Jan-Aage. - Jeg var nok en tjenestevillig gutt. Allerede som to-åring utmerket jeg meg med å hente tøfler til gjestene og hjelpe med serveringen. Jeg satt ofte på mammas og pappas fang og fulgte nysgjerrig med på samtalene.

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørMed Biskop Atle Sommerfeldt. Foto: Oslokirken

Jan-Aage legger til: - For meg var misjonærbarn-tilværelsen fantastisk! Jeg elsket livet i Japan og Thailand. Min storesøster og jeg gikk på amerikansk, katolsk skole i mange år i Bangkok, så der fikk jeg verdensperspektivene. De fleste av mine klassekamerater var barn av amerikanske soldater som utkjempet krigen i Vietnam. Der oppdaget jeg hva døden er: Når en klassekamerat kom gråtende til skolen fordi pappa hadde dødd på slagmarken, eller var savnet. Det gjør fremdeles vondt å tenke på dem.

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørVårt Lands forside 21. august 2021. Foto: Faksimile

- Snakket dere norsk hjemme?

- Absolutt. Men selvfølgelig snakket jeg gebrokkent norsk. Det var først i 1971 at jeg lærte meg å skrive og lese norsk, erindrer han.

- Møtet med Norge var sjokkartet, sier Jan-Aage Torp. - Norge var så lite og annerledes. Men den 17. mai i 1975 fikk jeg en slags åpenbaring idet jeg gikk rundt i sollyset på nasjonaldagen på Karl Johans gate: Jeg oppdaget at jeg var blitt stolt av å være nordmann! Siden er jeg ubeskjemmet norsk tvers igjennom, sier Jan-Aage og ler.

Journalistikk og opera

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørVårt Lands forside 12. juni 2021. Foto: Faksimile Vårt Land

Jan-Aage forteller at han begynte på en journalistisk løpebane da redaktør Oddvar Nilsen i pinseorganet Korsets Seier ba ham som 17-åring å skrive noen referater fra møter i Osloregionen. Etter hvert ble han freelancer i ukebladet Familien, og sommeren 1978 ble han tilbudt sommerjobb som journalist i Aftenpostens av redaksjonssjef Arne-Carsten Carlsen. 

- Men jeg avslo, sa Jan-Aage. - Jeg opplevde isteden kallet til forkynnergjerningen.

- Jeg gikk også i sangopplæring i noen år hos operasangerne Lars Ottestad Sunde og Frederica Anthoniussen. - De mente at jeg kunne bli operasanger. Jeg var nok en god baryton-røst. Men for meg ble det etter hvert meningsløst å satse på Operaen når jeg kunne bruke all min tid på å forkynne Guds ord! forteller Jan-Aage lattermildt. 

- Operaen og journalistikken ble skrotet omtrent samtidig da jeg var 21 år gammel, minnes han.

Tolk og forkynner

- Da jeg var 17 år gammel debuterte jeg som tolk i min hjemmemenighet Filadelfia i Oslo da thailenderen Wirachai Kowae talte.

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørVårt Land 23. august 2021 - Erik Solheim. Foto: Faksimile Vårt Land

Folk ble visst svært imponert av at jeg tolket så raskt fra thai til norsk. Så fikk jeg mangfoldige tolkeoppdrag fra engelsk til norsk for Sovjetmisjonær Earl Poysti, og mange verdenskjente predikanter som Luis Palau, David Wang, Peter Wagner, Biskop Festo Kivengere, Richard Wurmbrand, Billy Graham osv. Tolkingen ble en spore til selv å forkynne Guds Ord.

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørMed Erik Solheim. Foto: Oslokirken

I 1976 fikk Jan-Aage en kraftig kallsopplevelse mens han tolket for engelskmannen Michael Griffiths. - Jeg ble rystet av å høre Åndens indre stemme si at Han har utvalgt meg til å forkynne Kristus og bygge Guds rike, minnes Jan-Aage Torp.

Homofili og abort

Etter å ha vært pastor i veletablerte pinsemenigheter i noen år plantet Jan-Aage Torp i 1990 Seierskirken på Lillestrøm.

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørFra den koptiske katedral i Wien: Med Jerzy Kwasniewski (president, Ordo Iuris) og Paul Coleman (eksekutivdirektør, ADF International). Foto: Ordo Iuris

- Seierskirken ble på mange måter en profetisk menighet der jeg som pastor sto fritt til å ta initiativ som var krevende og som var på nasjonalt nivå. 

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørMed Valeriu Ghiletchi i Europarådet i Strasbourg. Foto: Oslokirken

- Jeg fikk en tiltale fra Herren i 1992 som førte til at jeg ble oppmuntret av pinsehøvdingene Emanuel Minos og Ludvig Karlsen, og MF-professor Arvid Tångberg, til å tale offentlig imot den bebudede homofile partnerskapsloven. Her kom snart daværende Dagen-redaktør Finn Jarle Sæle også med. Omtrent samtidig ledet Herren meg til å tale imot abortloven, i begynnelsen sammen med Børre Knudsen og Ludvig Nessa. 

- Fra 1992 til 2009 medvirket jeg i mer enn 500 nasjonale TV-programmer nasjonalt om brennbare spørsmål. Utvilsomt var dette en belastning for familien, mener Jan-Aage.

Brobygger til Islam

- I 1996 inviterte jeg den svenske bønnegeneralen Kjell Sjöberg til Seierskirken, og jeg arrangerte også en nasjonal bønnefrokost på Oslo Plaza der Sjöberg talte. Her kom til og med statsminister Thorbjørn Jagland.

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørAina & Jan-Aage Torp. Foto: Sahar Zargar / TV Visjon Norge

Under disse dagene profeterte Kjell Sjöberg over meg noe som sjokkerte meg, og som jeg absolutt ikke ønsket: At jeg skulle bli en brobygger til den islamske verden. Men det gikk 23 år før dette ble oppfylt, legger han til.

Barnevernet

Så forteller Jan-Aage Torp at i 2007 gikk ekteskapet i stykker.

- Det var en tragedie, og jeg ønsket ikke lenger å fortsette i forkynnertjenesten. Men Emanuel Minos fikk et ord fra Herren i desember 2007 om at jeg skulle fortsette, og at det beste ligger foran.

Jan-Aage Torp: Kristenfolkets ambassadørMed psykologspesialist Einar Columbus Salvesen. Foto: Privat

I desember 2010 giftet han seg med Aina, og for ni måneder siden - etter mer enn 10 års venting - fikk Aina & Jan-Aage sin elskede baby, Selma.

- At vi fra 2015 skulle bli redskaper til å avdekke og konfrontere uretten i det norske barnevernet, var slett ikke ønsket fra vår side. Jeg sa nei til Herren da Han kalte meg. Men Herren lot meg ikke slippe unna.

Den mest usannsynlige

På mange måter ble kampen mot barnevernets overgrep Jan-Aages største gjennombrudd i tjenesten.

Han fortsetter: - Ofte er det slik at Herren velger den mest usannsynlige og uvillige person til sine oppdrag. Jeremia og Jona er gode bibelske eksempler på dette.

Takket være kampen mot barnevernets overgrep utviklet Jan-Aage samarbeid og vennskap med toneangivende europeiske politikere som Ben-Oni Ardelean, Titus Corlatean (Romania), Branislav Skripek (Slovakia), Valeriu Ghiletchi (Moldova), Leo van Doesburg (Nederland) samt Europas mest innflytelsesrike jurist, Jerzy Kwasniewski, som leder Ordo Iuris i Polen.

I Norge ble han en nær venn og samarbeidspartner av psykologspesialist Einar Columbus Salvesen.

Ghiletchi

- Den norske makta skjønte ikke hva vi utrettet før det var for sent for Norge, forteller Jan-Aage.

- Jeg assisterte Ghiletchi da han kom til Norge som Europarådets offisielle rapportør om det norske barnevernet, og jeg assisterte ham da han som leder for Europarådets dommerutvelgelseskomite skulle velge ny dommer fra Norge for Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg. I juni 2018 fikk Ghiletchi igjennom en knusende resolusjon i Europarådets parlamentarikerforsamling (72 prosents oppslutning) imot det norske barnevernet, og dette ga den normative bakgrunnen for at EMD i 2019 kunne begynne å dømme Norge i henhold til Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK). 

- De færreste norske politikere forstår at det er slik det skjer. Norske stortingspolitikere som deltar i Europarådet, meldte etterpå i norske medier at Europarådets resolusjon hadde ingen virkning overfor Norge. Men de tenkte ikke over det aller viktigste: At resolusjonen dannet normen for EMD. Jeg visste det heller ikke, men ble et redskap i Guds hånd, sier Jan-Aage ettertenksomt.

- Siden mars 2020 har Norges Høyesterett endret føringene for barnevernet, og i oktober 2020 vedtok et enstemmig storting (fra Rødt til Frp) å granske barnevernet pga den kraftige intenasjonale kritikken.

- Makan til utvikling kunne vi aldri ha drømt om. Det er Herrens verk og gode menneskers teamwork som utrettet dette, sier pastoren.

Ambassadørene

Gjennom arbeidet med barnevernet fra 2016 begynte Jan-Aages vennskap med ambassadørene. Dette har ført til offisielle invitasjoner på regjeringsnivå til verdens to mest folkerike nasjoner, India og Kina.


Det startet med Romania.

Så kom ikke minst Russlands ambassadør Teymuraz Ramishvili, som tok imot Jan-Aage gjentatte ganger på den russiske ambassaden. 

Deretter et 40-tall ambassadører, inklusive land som er vel kjent fra hans tv-programmer: Cuba, Kasakhstan, Indonesia, Filippinene, India, Saudi-Arabia, Israel - og Egypt.

Oppfyllelsen

- At jeg skulle bli venn med Egypts ambassadør Amr Ramadan fikk ekstra stor betydning. Både på det personlige plan. Og i kontaktflaten, sier Jan-Aage Torp.

- I 2021 og 2022 har jeg medvirket som gjest av den egyptiske stat som taler på islamkonferansene i Kairo. Jeg har hatt personlig audiens hos Sunni-islams tre mektigste menn, nemlig Storimanen av Al-Azhar i Kairo, Dr. Ahmed el-Tayeb (som regnes som Sunni-islams «pave»); muftien av Egypt, Dr. Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam, som er overhode for 100 millioner muslimer i Egypt; og Egypts islam/awqaf-minister, Dr. Mohamed Gomaa. Alle tre er strålende mennesker som kjemper for et moderat islam. De er menn med stor visdom og integritet, som jeg håper å bringe til Norge og europeiske nasjoner.

- Alon Roth - Israels ambassadør - som jeg har et meget godt forhold til, er begeistret for min islamkontakt. I det nye Midtøsten er godvilje, respekt og samarbeid avgjørende verdier, hevder Jan-Aage Torp.

Kompromisser?

- Men kompromisser du med evangeliet?

- Absolutt ikke, svarer Jan-Aage Torp bestemt. - Endog under islamkonferansene i Kairo presenterer jeg min tro på Jesus som den eneste veien til Gud; Den Treenige Guddom; og Bibelen som Guds autoritative ord. 

- De muslimske lederne stoler på meg. Og jeg viser dem respekt. Jeg vil ikke være med på det negative snakket imot muslimer. Vi må forstå at det genuine islam er noe helt annet enn ISIL, Al-Qaeda og ayatollaenes Iran, sier Jan-Aage Torp med ettertrykk. - Lederne i Kairo er fredselskere, akkurat som meg.

Erik Solheim

Kristensosialisten Erik Solheim er blitt en venn av Jan-Aage i de siste årene, og bistår titt og ofte med kontakter og råd.

Da Jan-Aage ble invitert til å medvirke i Islamkonferansen i Kairo i 2021, var han egentlig skrekkslagen, innrømmer han.

- Jeg tenkte at nå blir jeg enda mer isolert i kristen-Norge. Men jeg ringte Erik Solheim og ba om råd. Han svarte kontant: «Hvis du noen gang må si ja, er det til dette!» erklærte han. «Igen annen norsk kristenleder blir invitert på noe sånt!»

Jan-Aage legger til: - Da Vårt Land hadde sin voldsomme artikkelserie imot meg i 2021, blant annet med kraftig kritikk mot meg av Biskop Atle Sommerfeldt, da ringte Erik selv til Vårt Land for å bli intervjuet om meg. Hans støtte betydde uandelig mye, sier Jan-Aage, som også minnes med takknemlighet støtteerklæringer i Vårt Land av pinsepastor Karl-Axel Mentzoni og psykologspesialist Einar Columbus Salvesen.

TV Visjon

- Jan Hanvold i TV Visjon Norge har vært det hederlige unntaket, mener Jan-Aage. 

- Han har faktisk tatt min tjeneste på alvor. Ikke minst ved at han har gitt meg fritt spillerom i snart 2 1/2 år med mitt ukentlige program «Hovedstaden med Pastor Torp».

- Det var spesielt fint å ha Biskop Sommerfeldt som gjest etter at han hadde maltraktert meg i Vårt Lands spalter. Han sa til meg etterpå at han aldri før er blitt så godt behandlet av media.

- Jeg håper at alle opplever det samme fra meg, avslutter Jan-Aage Torp - «Kristenfolkets ambassadør».

Powered by Cornerstone