Notater/Vaksiner som statsministeren MÅ sørge for!

Vaksiner som statsministeren MÅ sørge for!

Jan-Aage Torp
23. Mars 2021
Vaksiner som statsministeren MÅ sørge for!

Jeg lagde for noen uker siden et lærerikt TV-intervju om coronasituasjonen i India, verdens mest folkerike demokrati, for mitt engelskspråklige Insight Talkshow med Indias ambassadør i Norge, H.E. Dr. B. Bala Bhaskar. Han betonet at India hadde overvunnet mye av coronaen gjennom innsatsen fra deres statsminister Narendra Modi og landets myndigheter.

«Look to India!»

Bhaskar understreket så slagferdig:

«Statsminister Modi måtte overvinne både pandemien og panikken i folket! Han reiste ut til folket, og han oppgraderte helsesystemet. Og vi prioriterte å vaksinere befolkningen.»

Her ser vi betydningen som en nasjons utøvende lederskap har under en pandemi. India inngikk straks gode avtaler med vaksineprodusenter, og maktet i tillegg å utvikle sin egen effektive vaksine imot Covid-19.

Her kan jeg si med omskrivning av et gammelt slagord: «Look to India!»

Ernas preferanser

I Norge ser vi også en statsminister som vil gjøre seg tilgjengelig for folket gjennom timelange pressekonferanser, men hensynene til hennes EU-målsetninger og samarbeidspreferanser, samt bruk av rettslige tvangsmidler, synes å ha forrang over ansvaret for folket.

Hvis min vurdering er korrekt, stryker Erna Solberg og hennes regjering til eksamen.

Istedenfor å gjøre effektive avtaler med nasjoner og medisinske firmaer så coronavaksinen kunne gjøres raskt tilgjengelig for folket, doserer hennes helseminister Bent Høie til det kjedsommelige at regjeringen venter på «leveranser  gjennom EU-samarbeidet». 

Er det noe pandemien har lært oss, er det at de globale systemene makter ikke å bringe hjelp til folket. Det er nasjoner med et ansvarsfullt lederskap som lykkes best.

Kjære statsminister Erna Solberg! Det finnes effektive vaksiner som er utviklet av mange land: Cuba, Russland, Israel, India, Kina og flere. Det er på tide at du inngår avtaler med disse som Norges demokratisk-valgte statsminister. Sett folket foran dine preferanser, og du vil få et takknemlig folk!

Uvaksinert

Da jeg den 11. februar ble invitert til Egypt på offisielt oppdrag, kontaktet jeg straks norske helsemyndigheter om å få vaksinen. Jeg er 63 og i høyrisikogruppen med alvorlig diabetes type 1. At jeg ikke kunne gå foran i køen, har jeg forståelse for. Men i løpet av de fire ukene frem til avreise den 12. mars, var det planlagt vaksinasjon i Vestre Aker bydel av min kategori. Men nei - det var ennå ikke nok doser i landet!

Idag skriver vi den 23. mars, og fortsatt er det ikke nok doser i Norge....

Vaksiner som statsministeren MÅ sørge for!Malariamyggen

Vaksinering er et gode

Jeg er trygg på vaksinasjoner, selv om jeg vet at alle vaksiner har iboende svakheter. Hvert år tar jeg influensavaksinen med god effekt. For syv år siden tok jeg lungebetennelsesvaksine (10 års varighet). Dette er gode ting.

For meg er vaksiner en del av livet, trolig fordi jeg er vokst opp som misjonærgutt i det tropiske Thailand. Vi visste at vaksiner, injeksjoner, stikk og medisin kunne være goder som kunne redde oss fra smitte og sykdom: Hepatitt A & B, tyfoidfeber, stivkrampe, difteri, polio, rabies, kolera, tuberkulose, malaria, denguefeber & mer. Et lite stikk eller en kjapp pulverdrikk var oftest nok til å redde liv.

Vinn kampen straks!

Det finnes ingen unnskyldning for å drøye med vaksinering mot Covid-19. Historiens dom blir hård over en statsminister som ikke setter folkets helse først. Kampen må vinnes straks!

Vi tilgir forsømmelser. Vennligst start forandringen nå.

Powered by Cornerstone