Notater/Regjeringen Støre bør slutte opp om Abraham-avtalene

Regjeringen Støre bør slutte opp om Abraham-avtalene

Jan-Aage Torp
15. September 2021

Abraham-avtalene kommer trolig for all fremtid til å bli stående som resultatet av de konstruktive normaliseringsinitiativene i 2017-2020 til USAs president Donald Trump, Israels statsminister Binyamin Netanyahu og de fremsynte ledere for De forente arabiske emirater, Bahrain, Marokko og Sudan.

Normalisering

Disse normaliseringsavtalene kom som et skjellsettende tillegg til fredsavtalene mellom Egypt og Israel (1979) og Jordan og Israel (1994).

Det er oppmuntrende at Netanyahus etterfølger i 2021, statsminister Naftali Bennett, synes å ville følge opp Abraham-avtalene, og trolig endog å utvide dem. Det er bl.a. grunn til å håpe på en normaliseringsavtale mellom Saudi Arabia og Israel i løpet av noen måneder og år.

Egypt/Israel

Det kan synes som at Abraham-avtalene har inspirert Egypt og Israel til å ta nye initiativ.

For noen dager avla Israels statsminister Naftali Bennett et offisielt besøk til Egypts president Abdel Fattah Al-Sisi i Cairo. Dette er det første besøket av en israelsk statsminister i Egypt etter at Al-Sisi kom til makten i 2013-14. Det rapporteres at møtet mellom statslederne var konstruktivt. Ett resultat er allerede blitt kunngjort ved at Egypts statseide flyselskap EgyptAir oppretter faste flyforbindelser mellom Cairo og Tel Aviv i oktober.

Osloavtalene

Norge ønsket å spille en vesentlig rolle for fred i Israel og de palestinske områder under de såkalte Osloavtalene i 1993-1995, men det var beviselig et mislykket initiativ på grunn av feil premisser.

Selv har jeg forbindelser på høyeste nivå i Israel, Egypt og andre stater i Midtøsten, og jeg vet at Abraham-avtalene er det som gjelder og som gir resultater.

Støre og Abraham-avtalene

Det er å håpe at den kommende regjeringen til Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) velger å slutte opp om Abraham-avtalene, istedenfor å satse på en særnorsk linje, slik utenriksminister Ine Eriksen Søreide (Høyre) har forsøkt i FNs sikkerhetsråd.

Rødt-leder Moxnes advarte utenriksminister Eide

Jeg minnes en NRK-debatt om Gazakrigen i 2012 (se videoen ovenfor) jeg medvirket i der jeg fikk støtte fra daværende utenriksminister Espen Barth Eide (Arbeiderpartiet) for min oppfordring til å finne løsninger som beskyttet både jødene og palestina-araberne i Gaza. Eide hadde allerede sagt lignende ting, så da vår samhørighet kom til uttrykk under TV-debatten, forvirret det den fasttømrete norske tankegangen til en del, og ikke minst Rødts partileder Bjørnar Moxnes som ba Eide om «lytte noe mindre til pastor Torp».

Kommunisten Moxnes har tydeligvis liten evne til å tenke fred og nyanser.

«Abraham-avtalene på norsk»

Etter TV-debatten takket både Israels ambassadør Naim Araidi og viseambassadør George Deek meg og uttrykte takknemlighet for mine tydelige ord. De sa begge at det er dette Israel ønsker. Siden utviklet vi et meget godt forhold under deres tjenestetid i Norge, og dette fortsetter også med Israels etterfølgende ambassadører.

Siden 2019 har jeg også utviklet et meget godt forhold til en rekke ambassadører i Oslo fra arabiske nasjoner i Midtøsten.

Dette kan kanskje kalles «Abraham-avtalene på norsk»....

Espen Barth Eide ville blitt en utmerket utenriksminister i den kommende regjeringen til Jonas Gahr Støre. Han har vist realisme og fleksibilitet.

Powered by Cornerstone