Aktuelt/Washington DC: Sterke inntrykk om forfulgte kristne

Washington DC: Sterke inntrykk om forfulgte kristne

Norge Idag, Marie Hagen van Wyk
07. Juli 2022
Washington DC: Sterke inntrykk om forfulgte kristneAnthony Vance er leder for Bahaisamfunnet i USA. Foto: EAL Washington DC: Sterke inntrykk om forfulgte kristneDet internasjonale toppmøte for religionsfrihet (IRF) i Washington DC, ble ledet av tidligere senator og ambassadør Sam Brownback. Foto: EAL Washington DC: Sterke inntrykk om forfulgte kristneRundt lunsjbordet med ACLJ-advokater: Cece Heil, Paul Archulata og Olivia Summers. Foto: EAL Washington DC: Sterke inntrykk om forfulgte kristneFru Salima Mazari og Jan-Aage Torp spiste sammen flere ganger under IRF-toppmøtet. Foto: EAL Washington DC: Sterke inntrykk om forfulgte kristneBrian Gilpin leder 50.000 familier som driver seriøs hjemmeundervisning i USA. Foto: EAL

- Det sterkeste inntrykk jeg sitter igjen med er mitt møte med William Bnyameen fra Den assyriske kirke i «Assyria», en av verdens eldste kirker, som rettet en lidenskapelig henvendelse til konferansen og til meg personlig om å kjempe for hans folk og hans kirke, forteller pastor Jan-Aage Torp som deltok i forrige uke i det internasjonale toppmøte for religionsfrihet (IRF) i Washington DC, ledet av tidligere senator og ambassadør Sam Brownback.

Washington DC: Sterke inntrykk om forfulgte kristneDr. Mary Ann Glendon er jussprofessor ved Harvard Law School. Til Jan-Aages overraskelse er hun abortmotstander. Foto: EAL Washington DC: Sterke inntrykk om forfulgte kristneWilliam Bnyameen fra Den assyriske kirke i «Assyria» er talsmann for denne forfulgte kirke i Irak. Foto: EAL

- Den assyriske kirke ble etablert etter at deres folk hadde vendt seg om til Bibelens Gud da profeten Jona kom på sitt berømte oppdrag. «Assyria» ligger i det som idag er kjent som «Kurdistan» i det nordlige Irak. Bnyameen er offisiell talsmann for den gjenværende assyriske kirke i Irak, og han forteller at de er blitt forfulgt i hundrevis av år, og særskilt i de siste 20 årene. I 2003 var det 1,3 millioner assyrere i Irak, men i 2022 er det kun 84.000 igjen. Deres eiendommer er fratatt dem av myndigheter, og de er rettsløse og statsløse, sier Torp som personlig kjenner lederen for den assyriske kirke i Norge som er taxisjåfør i Oslo.

Verdens største

IRF-toppmøtet ble holdt for andre år på rad, og er blitt verdens største konferanse for religionsfrihet, ledet av sivilsamfunnet. 

Tidligere senator Sam Brownback var i 2018 til 2021 ambassadør for religionsfrihet, utpekt av President Donald Trump, og Joe Biden valgte i 2021 å utpeke muslimen Rashad Hussain isteden.

Konferansen ble holdt i det prestisjerike Renaissance Washington Downtown DC Hotel, 400 meter fra Det Hvite Hus, og blant talerne var kjente amerikanske ledere som leder i Representantenes Hus, Nancy Pelosi, utenriksminister Anthony Blincken, tidligere utenriksminister Mike Pompeo, og senator Marco Rubio.

Brownbacks troverdighet

Brownbacks troverdighet som forkjemper for bibelske verdier, har gjort at dette årlige toppmøtet ble lansert i 2021, og er allerede blitt en betydelig faktor internasjonalt, forteller Jan-Aage Torp, som deltok i IRF-toppmøtet i egenskap av president for European Apostolic Leaders (EAL).

EAL har sagt ja til invitasjonen fra Sam Brownback om å være partner for neste konferanse - som holdes i juni 2023 i den amerikanske hovedstaden. Blant partnerne er Åpne Dører, ADF International, Family Research Council, China Aid, Samaritan´s Purse, og en rekke organisasjoner innen islam, jødedom, hinduisme, bahai og andre religioner,

- Jeg har beundret Brownback siden jeg ble introdusert for ham i 2004 av min venn Lou Engle. Brownback er en iherdig forkjemper for barnet i mors liv og den klassiske familien, forteller Jan-Aage.

Sammensatt

- Hvilke hovedinntrykk sitter du igjen med?

- Det gjorde inntrykk å bli personlig kjent med fru Salima Mazari fra hazara-folket i Afghanistan. Hun måtte flykte med mann og tre barn da Taliban overtok makten i Kabul ifjor. Hun bønnfalt meg om å hjelpe hennes folk, forteller Jan-Aage Torp.

- Jeg er usikker på hvilken innflytelse denne konferansen har fordi den er altfor ensidig basert i USA, mener Torp. - Derfor trengs organisasjoner som EAL som kan bringe andre persopektiver, og som har innflytelse på andre kontinenter.

- Noen ganger fikk jeg inntrykk av at IRF-toppmøtet var nærmest synonymt med amerikansk utenrikspolitikk - som en forlengelse av CIA - og det er helt sikkert ikke Brownbacks intensjon, mener Jan-Aage Torp som selv jobber aktivt i forhold til styresmakter i land som Egypt, Saudi-Arabia, India, Kina og europeiske land.

Møtet med amerikanere

- Møtet med amerikanske kristne gjorde også sterkt inntrykk på meg, fortsetter Jan-Aage Torp.

- Ikke minst min nye venn, Mary Ann Glendon, som er jussprofessor ved Harvard Law School, og sterk abortmotstander! Hun fortalte lattermildt at hun er den eneste abortmotstander ved fakultetet.

- Jeg koste meg også med nye venner fra American Center for Law and Justice (ACLJ), som Finn Jarle Sæle og jeg ble introdusert for i 1993 av Pat Robertson. ACLJ er en av de fremste fanebærere i USA for kristne verdier.

- Jeg hadde også nyttige samtaler med Brian Gilpin som leder 50.000 familier som alle driver med seriøs hjemmeundervisning. Han inspirerte meg til å våge nye initiativ i Europa, sier Jan-Aage.

Powered by Cornerstone