Aktuelt/Midtøstenekspert Cecilie Hellestveit tror at Midtøstens beste tid kommer etter krigen

Midtøstenekspert Cecilie Hellestveit tror at Midtøstens beste tid kommer etter krigen

KKN Media
08. Februar 2024
Midtøstenekspert Cecilie Hellestveit tror at Midtøstens beste tid kommer etter krigenJan-Aage Torp hadde gleden av å sitte ved siden av Dr. Cecilie Hellestveit (foto: Oslokirken)

Dr. Cecilie Hellestveit var innlederen til en meget engasjerende samtale om Israel/Palestina-konflikten ikveld i «Salongen» i sentrum av Oslo. Salongen er en privat vennegruppe som samles noen ganger i året til foredrag og samtale om samfunnets mest brennbare temaer. Blant de vel 25 personer som var samlet ikveld var en hel del med innflytelse i hovedstaden: professorer i juss og teologi, forskere og ledere av ulike kategorier. Salongen blir ledet av en jussprofessor og hans kone, og psykologspesialist Einar Columbus Salvesen er den faste ordstyreren.

Ikveld var Pastor Jan-Aage Torp invitert for første gang, og det ga mersmak. - Jeg koste meg virkelig, sier han.

Antisemittisme

Først var det et halvtimes foredrag om antisemittisme av filosofen Ragnar Næss. - Det var meget informativt og lærerikt, og svært vennlig innstilt overfor jødefolket, forteller Jan-Aage.

- Hans hovedpoeng er at Vesten domineres av en «angrende filosemittisme» (angrende pga nazistenes jødeutryddelser) som hindret seriøs kritikk av jødedommen slik andre religioner har vært kritisert.

Konflikt- og folkerettsforsker

Dernest var det en halvtimes foredrag av Dr. Cecilie Hellestveit, som trolig er en av de fremste globale eksperter på internasjonal politikk og ikke minst Midtøsten. Hun arbeider som konflikt- og folkerettsforsker ved folkerettsinstituttet i Oslo og er spesialrådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).

Optimist for Midtøsten

Dr Hellestveit tegnet et bredt og alvorlig bilde av situasjonen i Europa, men var optimistisk for Midtøstens fremtid etter at den pågående krigen er avsluttet. Hun sa: - Grunnen til min optimisme er at det ligger godt til rette for gode fremtidige forhold mellom Israel og Iran.

Hun henviste til sitt kjennskap til den bakenforliggende, mellomstatlige relasjon Iran-Israel.

Pastor Torp ba om ordet til dette punktet, og siterte Bibelens ord 

«På den dagen skal det være en ryddet vei fra Egypt til Assur, og assyrerne skal komme til Egypt og egypterne til Assur. Og egypterne skal tjene sammen med assyrerne. På den dagen skal Israel være én av tre med Egypt og Assur, en velsignelse midt på jorden» (Jesaja 19:23-24).

Jan-Aage forklarer at Assur var hovedstaden i Assyria som er det nåværende Nord-Irak.

- Jeg påpekte at Guds Ord forteller om fremtidig fred og velsignelse fra Egypt, gjennom Israel, til området Irak/Iran. Her ser jeg at Dr. Hellestveit formidler noe som samsvarer med dette skjønne fremtidsbildet som profeten Jesaja tegner. Det var tydelig at Cecilie var fascinert av hva jeg formidlet, sier Jan-Aage, og avslutter med at hun er den første nordmann han har møtt som faktisk har et optimistisk syn på fremtidens Midtøsten. 

- Deilig å høre det, fordi det står i Guds Ord, fastslår Jan-Aage Torp begeistret.

Powered by Cornerstone