Velkommen/Vår historie/NTB: USAs kristenhøyre på offensiven

NTB: USAs kristenhøyre på offensiven

NTB-korrespondenten Helge Øgrim møtte Sæle og Torp i Washington.
Helge Øgrim
10. September 1995

Washington (NTBs korrespondent Helge Øgrim): USAs kristne høyre-aktivister demonstrerte ihelgen hvilket suverent grep de har på det republikanske parti. Seks presidentkandidater forsikret 4.000 utsendinger fra Den kristne koalisjonen at de deler deres verdier. Newt Gingrich, leder for Representantenes hus i Kongressen, forklarte forsamlingen at også fraskilte kan vokte samfunnsmoralen. Gingrich avgjør først i desember om han skal søke nominasjon til presidentvervet. Mottakelsen han fikk hos representantene fra det kristne grunnplanet i partiet, gjorde nok ikke lysten mindre.

Senator Phil Gramm fra Texas, tv-kommentatoren Pat Buchanan og den svarte abortmotstanderen Alan Keyes høstet mest applaus blant dem som alt har erklært sitt kandidatur. Det er trolig umulig å vinne nominasjonskampen blant republikanerne uten støtte fra Koalisjonen, som har 1,6 millioner medlemmer. Samtidig kan bevegelsen drive partiet så langt til høyre at det sikrer Bill Clintons gjenvalg neste år.

Rivaler

- Vi må slutte å gi ugifte mødre mer og mer penger for å få stadig flere barn. Innvandrerne må brette opp ermene og jobbe, mante Gramm. Han vil avskaffe undervisningsdepartementet og forpliktet seg til å la Koalisjonens program bli amerikansk lov hvis han blir valgt. Gramm holder en solid annenplass i den republikanske kappestriden.

Senator Bob Dole leder maratonløpet

-- Dere er limet som holder Amerika sammen, forsikret han møtelyden. Han høstet kraftig applaus for sitt angrep på Hollywood og plateselskapene, som Dole mener forsøpler underholdningskulturen med sex og vold. Den ungdommelige 71-åringen har lagt seg kraftig til høyre for å tekkes aktivistene som nå kontrollerer partiapparatet i 21 delstater. Men mange synes likevel Washington-veteranen er for lunken.

Taktikk Mønstringen "Veien til seier" ble gjennomført i beste valgkampstil med feiende lyskastere, sirkus-fanfarer, nasjonalsang og bønn. Organisasjonens grunnlegger Pat Robertson mislyktes i å bli republikansk presidentkandidat for sju år siden. Anklager om ekstremisme og antisemittisme har fått Robertson til å velge en plass i kulissene. Den kristne koalisjonens ansikt utad er 33 år gamle Ralph Reed, en dreven politisk taktiker med oppsyn som en 17-åring.

Reed vet at bevegelsen kan forskreve seg hvis den skaffer republikanerne en alt for ensidig plattform. Koalisjonen lover å spikre partiet til løftet om å forby abort, men innser at det kan være nyttig med en visepresident-kandidat som også appellerer til det politiske sentrum. New Jerseys guvernør Christine Todd Whitman, som forsvarer selvbestemt abort, er blant alternativene.

Folkeskikk

Blant aktivistene på Hilton-hotellet i hovedstaden var det imidlertid lite rom for nyanser. Koalisjonens fotfolk vil gjenerobre landet de mener liberale, sosialister og ateister har røvet fra dem.

Helgens mest populære taler var en ung, svart kvinne fra Los Angeles. Star Parker fortalte om sin fortid som bortskjemt sosialhjelpsmottaker. Hun mener trygdesystemet dømmer fattige til livslangt slaveri, verre enn det hennes forfedre opplevde.

- Plasser de ugifte mødrene og deres barn hos velfungerende familier som vil ta seg av dem og lære dem folkeskikk. Hvis de nekter, bør mødrene i fengsel for barnemishandling og ungene på barnehjem, foreslo Parker til vill applaus.

Norsk avlegger

Pastor Jan-Aage Torp fra Seierskirken i Oslo var også begeistret for Parker, selv om han ikke vil adoptere hennes slagord "Gud er kapitalist" helt uten videre.

- For oss som lever i en sosialistisk og ateistisk virkelighet høres det kanskje litt voldsomt ut, sierTorp til NTB. Men han understreker at det er mest å lære av USAs kristenhøyre. Torp og hans følgesvenn til møtet i Washington, avisen Dagens redaktør Finn Jarle Sæle, leder Kristen Koalisjon Norge. Målsetningen er å påvirke Stortinget i bibelsk retning. Deres amerikanske forbilde feiret fjorårets Kongress-valg som en klar seier, og har nå blikket fast på Det hvite hus.

Newt Gingrich forklarte Den kristne koalisjonens stormønstring i Washington i helgen at fraskilte har rett til å kjempe for familie-verdier. Også presidentkandidatene Bob Dole, Pete Wilson og Phil Gramm skilte seg fra sine første koner.
Powered by Cornerstone