Uttalelser/Nekrolog: Jahn Otto Johansen

Nekrolog: Jahn Otto Johansen

Jan-Aage Torp
08. Januar 2018

Idag begraves Jahn Otto Johansen som la ned vandringsstaven den 1. januar i en alder av 83 år.

Nekrolog: Jahn Otto JohansenFoto: Jan-Aage Torp

Han var en levende legende som vi alle følte at vi kjente. I NTBs pressemelding om han, gjengitt i Norge Idag, heter det_

«Forfatter og journalist Jahn Otto Johansen er død, 83 år gammel. Han minnes som en allsidig og fargerik personlighet i norsk journalistikk. Blant annet gjorde han seg bemerket som en sterk talsmann mot antisemittismen i vår tid. Han startet sin karriere som frilansjournalist i Porsgrunns Dagblad helt tilbake i 1949 og hadde siden en langvarig mediekarriere, blant annet som utenrikssjef i Dagsrevyen, redaktør i Dagbladet og utenrikskorrespondent i Washington, Moskva og Berlin. Hans siste jobb for NRK var i utenriksavdelingen rundt år 2000.»

Selv hadde jeg en spesiell opplevelse med Jahn Otto Johansen under et møte om det armenske folkemordet i Fritt Ords lokaler den 22. januar 2015, i regi av Norsk PEN (den norske avdelingen av PEN International.) Han medvirket i panelet, og under ordskiftet rakk jeg opp hånden for å dele noen tanker. Jeg må innrømme at jeg var nokså skjelven på grunn av all den maltrakteringen jeg hadde opplevd, også fra ledere i Fritt Ord.

Men Jahn Otto Johansen valgte åpenlyst å prioritere mitt innspill, og gjorde et poeng av at det var «så hyggelig at Pastor Torp medvirker her!». Etter den sindige meningsutvekslingen gikk jeg bort til ham og vi hadde en veldig hyggelig prat. Så sent som den 23. mars 2017 hadde jeg en ny samtale med ham der vi avtalte at vi skulle møtes for å lage et tv-intervju med ham for «IDAG fra hovedstaden». Men han la til at han først måtte få helsen tilbake. Den som gledet seg mest til å se dette tv-intervjuet, var sjefredaktør Finn Jarle Sæle. Da jeg fortalte ham at Johansen var død, utbrøt Sæle: «Så tragisk at han døde før vi rakk å lage vårt store intervju med ham!»

Men nå er Jahn Otto Johansen hjemme hos Gud, trygg hos sin Frelser, Jesus Kristus.

Vi lyser fred over hans vakre minne!

Powered by Cornerstone