Uttalelser/Ytringsansvar: Ærekrenkelser og injurier må straffes!

Ytringsansvar: Ærekrenkelser og injurier må straffes!

Jan-Aage Torp
20. Desember 2016

Det var ikke forsvarlig av friidrettstreneren Ulf Karlsson å uttale seg som han gjorde om Zlatan Ibrahimovic i en paneldebatt om doping i vår, ifølge Värmlands tingrett.

Ytringsansvar: Ærekrenkelser og injurier må straffes!Skjermdump fra Aftenposten idagZlatan er en av mine favoritter. Han er en gigantisk stjerne, Han bør vel "tåle mer enn vanlige folk", tenker en del.

Man Zlatan aksepterer ikke alvorlig ryktespredning, selv om angjeldende trener beklaget det etterpå.

Nå vinner Zlatan frem i rettsapparatet, og godt er det.

Ytringsfrihet og Selbekk

Ytringsfrihet er blitt en overordnet kampsak for Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk siden han medvirket til raseriet i den muslimske verden i 2006. Vi var vel nesten de eneste som støttet ham i de første ukene, og vi beundrer fortsatt hans mot og integritet i den saken.

Men alle ytringer bør ikke omfavnes av denne prinsipielle ytringsfrihet.

Selbekk støtter meg nok i sin motvilje mot selve innholdet i de mange hatytringer som en straffedømt blogger ble dømt for i Oslo Tingrett i januar 2016, men han mener at bloggeren må få lov til å sjikanere og personforfølge min kone & meg i hundrevis av blogginnlegg – i ytringsfrihetens navn.

Her takker vi for den prinsipielle avklaringen som er gjort av Hatkrim-gruppen ved Oslopolitiet, og som førte til en enstemmig dom, som vi tror snart blir rettskraftig.

Ytringsansvar: Ærekrenkelser og injurier må straffes!"Ytringsfrihet er IKKE en TILLATELSE til å øve overgrep. Det er et ansvar."Hatkrim og personforfølgelse

Hatkrim og personforfølgelse omfattes altså ikke av ytringsfriheten!

Selv er ikke jeg for å krenke andres tro og religion heller. Dette lærte jeg som sønn av sindige misjonærforeldre idet jeg vokste opp i shintoismens Japan og folkebuddhismens Thailand. Jeg lærte meg å respektere og samarbeide. Jeg anbefaler ikke å publisere igjen muhammed-karikaturer. En gang er iallfall nok.

Bibelens eksemplifisering

I et meget interessant tv-intervju jeg gjorde med Vebjørn Selbekk for Miracle Revival Channel i mars måned, spurte jeg ham om det var områder som Avisen Dagen burde være forsiktige med å omtale. Dette avviste han med henvisning til hvordan Bibelen dokumenterte Guds folks verste handlinger og synder.

Imidlertid reiser dette noen problemer, ikke minst at Bibelen ble skrevet i sin samtid for de interne oppgjør og anliggender. At skildringene i etterkant er blitt for enhver å lese, forteller ingen ting om at «ytringsfriheten» betyr at alt skal brettes ut i folks levetid. Her tror jeg nok at ytringsfrihets-fundamentalismen går over en grense.

TV Visjon, Norge Idag, Sannhetens Ord, Jesus Church og Sentermenigheten

Hva kan og bør ytres om menigheter som er under kritikk?

Jeg tror man skal bruke sunt folkevett. Ofte er det sidemotiver inni bildet, f eks knyttet til familieoppgjør, skilsmisse, uenighet, arv, sex, bitterhet, ambisjoner, rivalisering m.m. En usunn redaksjon som er preget av medarbeidere som ikke har slik elementær virkelighetsforståelse, har neppe livets rett.

Men man bør drøfte spørsmål om lederstil, makt, samarbeid, delegering, penger, åpenhet, oppdragelse, barnas rolle, familiens betydning m.m.

Altså ikke den type ensidige heksejakt som er blitt f.eks. Jan Hanvold, ekteparet Sæle, Sannhetens Ord, Sentermenigheten, Jesus Church, Seierskirken og Oslokirken til del. Her har «ytringsfrihet» gått over til å bli overgrep.

Husk: Vi har ytringsprivilegier, men også ytringsansvar. Den må brukes med integritet.

Powered by Cornerstone