Notater/Statsmannen Kåre Willoch

Statsmannen Kåre Willoch

Jan-Aage Torp
07. Desember 2021
Statsmannen Kåre WillochMed Kåre Willoch under stortingsvalgkampen i 2009

Kåre Willoch døde igår, 93 år gammel.

Som statsminister (1981-1986) revolusjonerte han Norge ved den målrettede dereguleringen av samfunnet: NRK-monopolet ble brudt, matbutikkene fikk forlengede åpningstider, og vi fikk alle lov til å ta langt flere frie valg.

Men ikke minst husker jeg ham som en betydelig samfunnsdebattant etter at han gikk ut av Stortinget i 1989.

Selv møtte jeg ham noen ganger de siste 12 årene. Først i 2009 under mitt forsøk på å bli valgt inn på Stortinget for et knøttparti, Kristent Samlingsparti (KSP). Han oppmuntret meg og sa (trolig spøkefullt) at han vurderte å stemme på meg.  

Statsmannen Kåre WillochMed Kåre Willoch i Gazadebatten på NRK Debatten i november 2012

Vi møttes til debatt om Gaza i NRK Debatten i 2012, og her var vi naturligvis uenige, men vi samtalte sindig. Debatten førte til gode samtaler etterpå idet vi bodde nær hverandre, Willoch på Ullern og vi på Ullerntoppen.

Sist jeg møtte Kåre Willoch var tilfeldigvis på kjøpesenteret CCVest i 2019. Da hadde vi en lang prat. Vi drøftet Norges forhold til Russland. Willoch mente at Norge behandlet Russland feil, og han talte sin partifelle, statsminister Erna Solberg, midt imot. Jeg fikk anledning til å introdusere Willoch og Russlands ambassadør for hverandre, og dette ble en fulltreffer.

Det gode minnet om Kåre Willoch vil leve lenge. En stor statsmann har gått bort.

Powered by Cornerstone