Notater/KKN har alltid vært økumenisk

KKN har alltid vært økumenisk

Jan-Aage Torp
02. August 2021
KKN har alltid vært økumeniskTorp og Tångberg

Jeg har aldri forstått meg på evangeliske kristne som ikke anerkjenner de gamle kirkene som sanne kirker!

Jeg glemmer ikke en hendelse på våren 1996 da nestformann i KKNs styre, Professor ved Menighetsfakultetet (MF) i Oslo, Dr. Arvid Tångberg, fylte 50 år. Han inviterte til en feiring med sine venner, og nesten alle sammen var professorer ved MF og generalsekretærer i store lutherske organisasjoner. 

Men blant et 50-talls gjester var også jeg. Ingen andre fra KKN var invitert.

Jeg ankom festen direkte fra flyplassen fordi jeg hadde vært i tre dager hos erkebiskopen av den armensk-ortodokse kirke i Konstantinopel (Istanbul). Dr. Mesrob Mutafyan. I 1998 ble han forresten utnevnt til Patriarken av Konstantinopel.

KKN har alltid vært økumeniskPatriarken av Konstantinopel, Dr. Mesrob Mutafyan

Professor Tångberg gledet seg spesielt over mitt vidsyn og min relasjonsbygging, så da jeg i begynnelsen av festen ble introdusert av Tångberg selv, gjorde han et stort poeng av at jeg hadde bodd som gjest hos den armenske erkebiskopen i katedralen i den tyrkiske hovedstaden.

Tångberg ba meg fortelle om at jeg hadde endog vært gjest i det gresk-tyrkisk-syriske samarbeidsmøtet som favnet de store kirkeledere fra Aten til Istanbul til Damaskus.

Jeg fortalte Tångbergs gjester om de gresk-ortodokse og syrisk-ortodokse erkebiskoper, en katolsk kardinal og et par økumeniske ledere på høyt nivå i Kirkenes Verdensråd, og skildret hva som skjedde i det dagslange møtet på en nydelig restaurant ved havet. 

Tångbergs gjester visste knapt hvordan de skulle reagere fordi jeg var jo blitt omtalt i tre-fire år i avisen Vårt Land som en «ekstremist». Den eneste som tok ordet og takket meg hjertelig for min rapport, var professor Bernt Oftestad. Han sa med en viss forundring: «Nå vet jeg at Pastor Torp er økumén!» Tångberg virket svært stolt av sin pinse-kollega.

Og hvordan ble jeg kjent med Mutafyan? Det skjedde gjennom en senator i Washington DC som jeg i 1995 ble venn med under daglige bønnemøter i en hel uke på et «House of Prayer» like ved Kongressen. Han ringte Mutafyan - og vipps: Mutafyan inviterte meg til Konstantinopel. 

Et nydelig minne er også at jeg hadde med meg et par av mine barn på mitt første besøk hos Mutafyan i desember 1995. Den yngste, Christine, som den gang var 1 1/2 år gammel, er nå blitt vikarprest i Den norske Kirke i Oslo. Hun er blitt 27 år nå, og jeg er stolt av at hun har valgt å følge Jesus i tjeneste for HAM!

KKN har alltid vært økumenisk. Bibeltroende fra alle kirker følger Jesus sammen.

Powered by Cornerstone