Romania kan få grunnlovsendring - Øst-Europa går foran i kampen for ekteskapet

Romania kan få grunnlovsendring - Øst-Europa går foran i kampen for ekteskapet

Norge Idag møtte Ben Oni Ardelean i Parlamentet i Bucuresti
Jan-Aage Torp
28. November 2017

Oppvåkningen av bibelske og tradisjonelle familieverdier er i ferd med å komme inn i den rumenske grunnloven dersom minst seks millioner rumenere stemmer for en endring av grunnloven neste år som vil definere ekteskapet som en forening mellom «én mann og én kvinne».

Romania kan få grunnlovsendring - Øst-Europa går foran i kampen for ekteskapetIMOT SEIER: - Ingen tvil om at vi vinner denne kampen, sier visepresident i det rumenske parlamentet, Ben Oni Ardelean, foran grunnlovsprosessen som skal slå fast at ekteskapet er mellom én mann og én kvinne.

Men motstanden er sterk, forteller vise-president i det rumenske parlamentet Ben Oni Ardelean til Norge IDAG da vi møtte ham i nasjonalforsamlingen i Bukuresti i forrige uke.

Ardelean gjestet Norge (KKN) da Familievernprisen i juni 2017 ble tildelt familien Marius & Ruth Bodnariu i en direktesending på TV Visjon Norge. Sammen med senator Titus Corlatean har han vært en spydspiss i kampen for Bodnariu-familien.

I september ble Ben Oni Ardelean valgt til vise-president i det rumenske parlamentet fra det liberale parti, og vi blir tatt imot i hans fasjonable kontor i den prangende parlamentsbygningen.

Ardelean er teolog og tidligere president for baptistenes teologiske seminar, og som politiker er han kjent for sitt ideologisk lederskap av den rumenske «Koalisjonen for familien», som består av mer enn 40 organisasjoner.

3 millioner underskrifter

– Sammen med den ortodokse kirke samlet vi i 2015 inn 3 millioner underskrifter som krever en folkeavstemning, men dette møter sterk motbør i Brüssel som ønsker en homoliberale lovgivning. Det forteller vise-presidenten. 

– Vi kunne ha gjennomført folkeavstemningen allerede, men vi må være sikre på at valgoppslutningen blir tilstrekkelig stor, slik at resultatet ikke blir underkjent av rumensk lovgivning. Som i alle nasjoner er det mange som ikke prioriterer å avlegge stemme i folkeavstemninger, så vi må velge det rette tidspunktet. 

– Vi må være sikre på at minst 6 millioner innbyggere stemmer for endringen  

– Befolkningen teller 20 millioner, opplyser Ardelean.

Forminsker familiens betydning

«Koalisjonen for familien» sier på sin hjemmeside: «Vi har den konstitusjonelle rett og moralske forpliktelse til å forsvare familien fra de tendenser i det moderne samfunn som forminsker familiens betydning og akselererer familiens degradering».

– Anti-lobbyen er lydsterk og gjør alt i sin makt for å dempe folkets engasjement. Signalene fra Brüssel kan bidra til å svekke folkets kampvilje, mener Ardelean.

– Motstanden er sterk fordi en slik grunnlovsendring vil bringe oss på linje med den sterke utviklingen i Polen og Ungarn. Allerede har vi en lovgivning som forbyr ekteskap mellom samme kjønn. Men nåværende tekst i grunnloven bruker kjønnsnøytrale ord om ekteskapet, og definerer det som en forening «mellom ektefeller», noe som har åpnet døren for å kunne legalisere LHBTI-ekteskap. Dette vil vi at grunnloven skal utelukke, sier Ben Oni Ardelean med ettertrykk.

– Denne saken gjelder dype realiteter, men vår styrke er at det er tverrpolitisk enighet mellom mitt eget liberale parti og senator Corlateans sosialdemokratiske parti. Ingen tvil om at vi vinner denne kampen, bare vi går frem med visdom, sier vise-presidenten i det rumenske parlamentet.

Powered by Cornerstone