Toppolitikere fra Romania sjokkerte over det norske Barnevernet og politikernes unnfallenhet: – Det er noe som skurrer når ingen vil snakke i Norge

Toppolitikere fra Romania sjokkerte over det norske Barnevernet og politikernes unnfallenhet: – Det er noe som skurrer når ingen vil snakke i Norge

Trine Overå Hansen
15. Juni 2017

– Ut fra både en profesjonell, politisk og personlig synsvinkel har jeg sett på Norge som den perfekte modellen. Det var noe vi ønsket å ligne som nasjon. Jeg var derfor sjokkert da jeg oppdaget at inne i dette vakre landet, var det beviser for klare brudd på fundamentale menneskeretter, samvittighetsfrihet og religionsfrihet, den fundamentale retten til beskyttelsen av privatliv og familieliv.

Toppolitikere fra Romania sjokkerte over det norske Barnevernet og politikernes unnfallenhet: – Det er noe som skurrer når ingen vil snakke i NorgeSENATORER: Ben-Oni Ardelean og Titus Corlatean fra det rumenske parlamentet var i Oslo og Drammen forrige uke.De sa senator Ben-Oni Ardelean da han sammen med senator Titus Corlatean, begge fra Romania, i forrige uke var på besøk i Oslo for å overvære overrekkelsen av Familievernprisen til Bodnariufamilien.

De to er også politikere på toppnivå i Europa. Ben-Oni Ardelean er en del av NATO-delegasjonen fra det rumenske parlamentet. De har også vært kolleger i Europarådet, hvor Corlaetan fortsatt sitter. Sistnevnte er også tidligere justisminister og forsvarsminister i Romania. Ben-Oni Ardelean er ellers professor i teologi og politikk, mens Titus Corlatean er professor i juss.

De har mange viktige saker å engasjere seg i. Likevel rørte Bodnariu-saken dem på en helt spesiell måte.

– Da vi fikk høre om saken, trodde vi først at den ville bli løst i løpet av noen dager, sier Ardelean. – Men så fikk vi høre at barna ble plassert i fosterhjem, og det ble til og med snakk om å starte adopsjonsprosess. Dette var sjokkerende for oss. Så vi prøvde å skaffe oss mer informasjon, for å se om det var noe vi kunne gjøre. Det var veldig merkelig for oss hvordan de gikk fram. De brøt til og med interne prosedyrer. Vi tok først kontakt med den norske ambassadøren i Romania. Deretter var vi en delegasjon som kom hit til Norge, og forsøkte å få myndighetene i tale. Vi fikk til et møte med kommunale ledere, for å prøve å overtale dem til å gi barna tilbake til familien.

– Dere var en imponerende delegasjon som kom til Norge. Hva tror dere de tenkte i Norge når det kom en slik delegasjon på toppnivå fra Romania?

– Det var helt klart ganske uvanlig for dem at det kom en slik viktig parlamentariker-delegasjon fra et annet land, smiler Corlatean og legger til at det var et enormt trøkk på saken hjemme i Romania:

– Det som var interessant, det skjer ikke vanligvis i mitt land, var at alle de ulike politiske partiene stod sammen om dette. Det var en massiv reaksjon av solidaritet fra det rumenske samfunn, både fra de kristne kirkene og på politisk nivå. Så vi nølte ikke med å dra til Norge, for ærlig talt var vi helt sjokkerte. Vi lærte å kjenne en vakker familie med gode foreldre. Vi sjekket med nettverket deres både i Norge og i Romania. Ruth og Marius var kjent i Bukuresti i ulike menigheter. Og de var kjent for å gjøre flotte ting, sier Corlatean og forteller om Ruth Johanne Bodnarius engasjement for gatebarna i Romania.

Toppolitikere fra Romania sjokkerte over det norske Barnevernet og politikernes unnfallenhet: – Det er noe som skurrer når ingen vil snakke i NorgeSå vi nølte ikke med å dra til Norge, for ærlig talt var vi helt sjokkerte. Vi lærte å kjenne en vakker familie med veldig gode foreldre.Plikt til å hjelpe

– Ruth var kjent for at hun kom til Romania på 90-tallet og hjalp de foreldreløse barna som levde i undergrunnen. Det var en skam for oss i Romania at etter at kommunistregimet brøt sammen, klarte vi ikke å ta vare på våre egne barn. Og en norsk kvinne reiste gjennom Europa, 4000 kilometer, til et fattig land. Hun forlot en bedre sosial setting for å komme til Romania og gjøre fantastiske ting. Så vi følte vi hadde en moralsk forpliktelse overfor denne norske kvinnen. Og vi hadde en grunnlovsmessig forpliktelse overfor de andre seks, som var rumenske borgere. Vi hadde også en kristen plikt til å gjøre noe som politikere, slår Corlatean fast.

Kommunisttilstander

– Hva har dette gjort med synet på Norge som nasjon?

– For oss rumenere var Norge standarden for demokrati og frihet. Vi har hatt veldig høye tanker om Norge. Det var sjokkerende for oss å finne ut at i et offisielt dokument fra rektor på skolen som ble sendt til Barnevernet, står det på papiret at de mistenker kristen indoktrinering. Senere fant vi ut at i avhørene, om og om igjen, var det spørsmål om religion. Og det var spørsmå om foreldrene oppdro barna sine religiøst. Om slike spørsmål hadde kommet fra Kina eller et annet kommunistland, kunne vi forstå det. Men ikke fra Norge, sier Ben-Oni Ardelean og fortsetter:

– Det var også sjokkerende at Barnevernet er noe man ikke skal snakke om. Det blir sett på som et perfekt intakt system, hvor ingen noen gang kan gjøre en feil. Til og med politikerne var veldig tilbakeholdne da vi kom, og ville ikke snakke med oss. De så på oss som noen som ville ødelegge et perfekt system. Samtidig var det veldig interessant å se hva saken gjorde med samfunnet vårt i Romania.

For første gang signerte alle medlemmene av senatet på en underskriftsaksjon, til og med statsministeren og presidenten. Og også mange medlemmer av Europaparlamentet skrev under. Vi fikk til sammen 1 300 000 underskrifter på nettet.

Toppolitikere fra Romania sjokkerte over det norske Barnevernet og politikernes unnfallenhet: – Det er noe som skurrer når ingen vil snakke i NorgeDet var sjokkerende for oss å finne ut at i et offisielt dokument fra rektor på skolen som ble sendt til Barnevernet, står det på papiret at de mistenker kristen indoktrinering.Demokrati og trosfrihet

Titus Corlatean minner om historien Romania har som tidligere Sovjet-stat.

– Vi hadde vår smertefulle erfaring fra kommunisttiden, uten demokrati og frihet, med veldig sterk kontroll fra myndighetene og undertrykkelse av de kristne kirkene. Prester og pastorer led og ble sendt i fengsel. Det var brudd på trosfriheten og så videre.

– Her oppdaget vi ting som ikke stemte i Norge, og dette var et stort paradoks. Og overgrepsadferd fra en institusjon, Barnevernet. Det var klare bevis for at de utførte overgrep mot Bodnariu-familien, og også mot mange andre familier, norske, rumenske, polske, slovakiske, tsjekkiske, baltiske, russiske og mange andre nasjoner. Samtidig hadde man en forestilling i samfunnet, på det politiske nivået, om at dette systemet er perfekt. Og vi diskuterer ikke noe som angår denne institusjonen, sier Corlatean og legger til: – Vi har trukket vår egen konklusjon utfra vår egen historie. Innenfor et demokrati, når man har en enhet, en administrasjon, som får mer og mer makt og mer og mer innflytelse i samfunnet, større og større budsjetter og mer penger, uten at det er underlagt reell demokratisk kontroll, en slik enhet kan bli et virkelig monster. Dette kan føre til at det skjer direkte overgrep. Et av de viktigste elementene i et hvert demokrati er sjekkpunkter. Og vi oppdaget at denne enhet, som er kalt Barnevernet, ikke er underlagt virkelig demokratisk kontroll.

Unnvikende politikere

Titus Corlatean, som har gode politikerkollegaer også fra Norge, opplevde å bli møtt med taushet når han ville drøfte denne saken.

Politikerne unngår spørsmålet.

– Jeg har hatt et veldig godt forhold til viktige politikere i Norge, også til utenriksminister Børge Brende. Vi har jobbet svært godt sammen innen strategi, NATO, sikkerhet, kontraterrorisme og om ømfintlige tema angående Øst-Europa. Men han svarte ikke på telefonen, eller på meldinger, når jeg ringte ham for å fortelle at det skjer forferdelige ting med familier i Norge, også våre egne rumenske borgere. Jeg var ekstremt skuffet.

Det er et ansvar, at den norske staten og det politiske etablissement, når de ser at mange familier lider og barn fortsetter å bli tatt fra foreldrene, så må de se på systemet. For å stille et enkelt spørsmål: Er alle disse foreldrene gale og voldelige mot sine egne barn? Eller er det noe galt med systemet? Og det er politikernes plikt å granske det, poengterer den tidligere rumenske utenriksministeren.

De forteller også at det har vært mye bønn fra alle de ulike menighetene i Romania. De ba også for Norge.

Hva betyr de kristne verdiene for å ta vare på friheten i et land?

– For oss er frihet veldig viktig. Vi hadde mer enn 45 år med totalitært styre. Også før kommunismen, under 2. verdenskrig, hadde vi et pro-nazistisk styre som undertrykte de kristne sterkt. Vi måtte lære hva mangel på frihet var. Så vi verdsetter frihet kanskje mer enn mange andre nasjoner, sier Ben-Oni Ardelean.

Toppolitikere fra Romania sjokkerte over det norske Barnevernet og politikernes unnfallenhet: – Det er noe som skurrer når ingen vil snakke i NorgeJeg har hatt et godt forhold til utenriksminister Børge Brende om NATO, sikkerhet, kontraterrorisme og ømfintlige tema angående Øst-Europa. Men han svarte ikke, når jeg ringte ham for å fortelle hva som skjer med familier i Norge. Jeg var ekstremt skuffet.Fundamentalistisk sekularisme

– Vi koblet Bodnariusaken med den tiden vi hadde med forfølgelse. Det er viktig for oss å vite at nå i Europa, når vi snakker om toleranse og ønsker at staten skal respektere alles religion, så er det blitt etablert en fundamentalistisk sekularisme, som hindrer deg fra å stå for din identitet.

Dette er veldig farlig for oss. Vi snakker ikke om en nøytral, sekulær stat som garanterer alle religionsfrihet. Det er en type stat som faktisk undertrykker deg. Hjørnesteinen for alle friheter er i fare; religionsfriheten. Det er veldig tett kobling mellom religionsfrihet og andre friheter, inkludert økonomisk frihet, mener Ardelean.

– Har rumenere som bor i Norge blitt redde på grunn av denne Bodnariu-saken?

– Ja det er flere rumenske familier som arbeider og bor i Norge som nå sier de er redde. En del har dratt, enten med det samme de hørte om saken eller senere. De har ønsket å forlate en velstående situasjon i Norge for å dra til Romania. Vi har hørt om konkrete situasjoner også nå når vi er her, der en mann sendte familien sin hjem til Romania og senere skal dra etter.

Ingen hadde ønsket å fremstille Norge negativt. Men på grunn av en institusjon som regner seg som «Gud på jorden» og mangelen på reaksjon fra det etablerte politiske miljø i forhold til disse dramatiske historiene, skader det synet folk fra andre land i Europa har på Norge, avslutter senator Corlatean.

Relaterte dokumenter
Powered by Cornerstone