CBNs leder, Gordon Robertson: Aktuell med Jerusalem-film til Norge

CBNs leder, Gordon Robertson: Aktuell med Jerusalem-film til Norge

Norge Idag - 16. juni 2017
13. Juni 2017

24 år etter at Pat & Dede Robertson turnerte Norge rundt i én hel uke for Kristen Koalisjon Norge (KKN), kan det bli en gjentagelse. Gordon Robertson, sønn av den berømte TV-gründeren, er arvtager og konsernsjef for Christian Broadcasting Network (CBN) i Virginia Beach. Og han vil gjerne komme til Norge for å vise sin nyeste dokumentarfilm, «In Our Hands – Kampen om Jerusalem».

Norge IDAG møtte Gordon Robertson (58) i EU-hovedstaden, Brüssel.

Tekst & foto: Jan-Aage Torp, Brüssel

CBNs leder, Gordon Robertson: Aktuell med Jerusalem-film til Norge«Urpremiere» verden rundt

Robertson er nå på turne med filmen om Jerusalem og har nettopp hatt store lanseringer av filmen i USA (23. mai), Brüssel (1. juni) og Jerusalem (4. juni).

Filmen omhandler oppspillet, gjennomføringen og ettervirkningene av Israels seierrike kamp om Jerusalem i 1967. Den varer i en time og 45 minutter, og er skrevet og regissert av Erin Zimmerman. Hun er Gordon Robertsons filmatiske medarbeider, og presenterer de ulike personligheter som deltok i kampene under 6-dagerskrigen.

Dokumenterer dramatikken

Kjente israelske krigsgeneraler som Moshe Dayan og Yitzhak Rabin, og mange mindre kjente, forteller om de djerve planene, de smertefulle dødsfallene, men ikke minst om den overveldende seieren.

Vi får innblikk ikke bare i krigens gru, men også i de israelske soldatenes varme møter med arabere, for eksempel en barnefødselen for en arabisk kvinne som fikk hjelp av israelske soldater.

150 EU-politikere så filmen

EU-parlamentet ble valgt som visningssted for Europa-premieren på grunn av Robertsons relasjon med Tomas Sandell (fast kommentator i Norge IDAG) i Europeiske Koalisjon for Israel i Brüssel. Den finske EU-parlamentarikeren Hannu Takkula var vertskap på vegne av parlamentet. Mer enn 150 parlamentarikere og kristenledere var samlet for den premieren som ble etterfulgt av en spørsmål & svar-runde med Gordon Robertson, Erin Zimmerman, og Tomas Sandell.

Politisk mål?

På spørsmål fra Norge IDAG om hvorvidt filmen inngår i en politisk kampanje for å flytte verdens mange ambasasader fra Tel Aviv til Jerusalem, svarte Robertson at dette slett ikke var en bevisst strategi.

– Da vi lagde filmen, ante vi ikke at dette ville bli fremst på agendaen. Vi laget den for å være klar til 50-års-feiringen av Jerusalems forening. Men jeg legger ikke skjul på at jeg håper at alle verdens nasjoner flytter ambassadene til Jerusalem, sa han med ettertrykk.

– Israel og Jerusalem har alltid vært dyrebar for meg, fortalte Gordon Robertson.

– Min far tok meg dit da jeg var 11 år, og jeg glemmer ikke da vi sto ved Klagemuren og ba til Gud. Det ble født en dyp kjærlighet i meg til det jødiske folk, som jeg har overført til mine egne barn. Dette er en generasjonell kjærlighet, understreket han.

En av flere dokumentarfilmer om Israel

– Er det mulig å få filmen til Norge?

– Det skal vi prioritere, svarer Robertson som merket seg vår historie om at Osloavtalen ble kunngjort den samme dagen som hans foreldre kom til Norge i 1993.

– Vi vil gjerne bidra til å korrigere de skjevhetene som kom inn på grunn av Osloavtalen, legger han til alvorlig.

Gordon Robertson forteller at filmen om 1967 inngår som den tredje av flere dokumentariske filmer om Israel. Den fjerde kommer neste år i forbindelse med 70-års-jubileet for Israels uavhengighet.

Relaterte dokumenter
Powered by Cornerstone