20.000 marsjerte for LIVET i Zagreb

20.000 marsjerte for LIVET i Zagreb

Ja til livet-bevegelsen blomstrer i Europa
Jan-Aage Torp
24. Mai 2017

Opp imot 25.000 mennesker av alle aldere marsjerte for det ufødte barnet på lørdag gjennom Ilica-gaten, som er den lengste gaten i Kroatias hovedstad,  Zagreb. 

20.000 marsjerte for LIVET i ZagrebDEMONSTRERTE FOR LIVET: Gigantisk «Ja-til livet»-marsj i Zagreb sist lørdag20.000 marsjerte for LIVET i ZagrebJA TIL LIVET: Folk i alle aldre marsjerte for livet i Zagreb.20.000 marsjerte for LIVET i ZagrebREDDET 3000: Initiativtakere til marsjen, Sara(t.v.) og Ante Caljkusic(t.h.), sammen med Bosiljka Bacura (midten) som har reddet 3000 babyer fra abortdøden.20.000 marsjerte for LIVET i ZagrebMOTDEMONSTRASJON: En liten samling mennesker laget en motdemonstrasjon mot «Ja-til-livet-marsjen».Anført av tre landsomfattende Ja-til-Livet-organisasjoner deltok ateister, protestantiske minoriteter, og store mengder romersk-katolikker i en høylydt og gledesfylt hyllest til livet. Det var ikke politikere og kjendiser på plattformen, men ledere for grasrota.
- Dette er bemerkelsesverdig i en by som ikka har tradisjoner for store demonstrasjonstog, sier Ante Caljkusic til Norge Idag. Han er en av initiativtagerne til marsjen som startet ifjor i Zagreb med 15.000 som marsjerte. I år har Zagreb-marsjen vokst til minst 20.000, og forgrenet seg til den sydkroatiske byen Split, der minst 5000 marsjerte samtidig.

20.000 marsjerte for LIVET i Zagreb– Dette er bemerkelsesverdig i en by som ikke har tradisjoner for store demonstrasjonstog.Kroatia har legalisert fri abort inntil 10. svangerskaps-uke, en lov som ble vedtatt i 1978, det samme året som den norske abortloven. 

40 Dager for Livet
Den katolske teologen Ante Caljkusic startet for 3 1/2 år siden «40 Dager for LIVET» som mobiliserer kristne til bønn i 40 dager ved påsketiden og på høsten ved landets sykehus og abortklinikker. 
- Gud kalte meg til dette, og når jeg delte nøden og visjonen med mine venner i vår kirke, Sankt Josefskirken, gjensvarte de med en gang. Kona mi skrev en sang som hyller livet, og vi har dannet grupper i 28 byer i Kroatia som ber daglig ved sykehus og abortklinikker i to ganger 40 dager hvert år. Vi har opplevd at en rekke kvinner har søkt vår hjelp til å føde sine babyer, til tross for motstand og vanskelige omstendigheter.

3000 babyer
Ante og Sara tar oss med til Bosiljka Bacura, en jurist  på 69 år som opplevde et kall fra Gud for 25 år siden til å redde babyer fra abort.
Hun forteller frimodig at hun har fått hjelpe 3000 babyer fra abortdøden.
Selv er hun mamma til seks og har 11 barnebarn. Hun har aldri tjent penger på sin tjeneste.
- Hun er som en åndelig mor for oss, sier Sara og Ante.
- Men vi er flere som gjør dette arbeidet, understreker hun, og nevner navnet på tre andre virksomheter i Kroatia som hjelper mammaer fra å ta abort.
- Vi trenger penger til masse bleier! ler hun.

Katolsk teologi
Selv om den katolske kirken ikke er offisiell arrangør av Marsj for LIVET, og heller ikke av de ulike Ja-til-livet-organisasjoner, er det ingen tvil om at Romerkirken er en betydelig inspirasjonskilde. Pave Frans har gitt sin velsignelse til marsjen i Kroatia.20.000 marsjerte for LIVET i Zagreb– Gud kalte meg til dette, og når jeg delte nøden og visjonen med mine venner i vår kirke, Sankt Josefskirken, gav de gjensvar med en gang.

Relaterte dokumenter
Powered by Cornerstone