«40 dager for Livet» i Kroatia sprer seg i Europa

«40 dager for Livet» i Kroatia sprer seg i Europa

Europa på kryss og tvers med Jan-Aage Torp - Norge Idag
Jan-Aage Torp
15. Mars 2017

«40 dager for Livet» i Kroatia  sprer seg i Europa«40 dager for Livet» i Kroatia  sprer seg i EuropaBRÜSSEL: Ante Caljkusic i EU-parlamentetEn Ja til livet-bevegelse har vokst frem i Kroatia. Det fører til synkende aborttall. Vi har møtt en av de katolske lederne, Ante Caljkusic, i Brüssel. Han hevder at Kroatia er iferd med å velge «Kjærligheten og Livet».

«40 dager for Livet» i Kroatia  sprer seg i Europa30-årige Ante Caljkusic er pappa til en skjønn seks måneder gammel jente, og sluttet i lærerjobben for å starte den første 40-dagers bønnevaken for livsrett i hovedstaden Zagreb for tre år siden, forteller at bønnebevegelsen har spredt seg til 26 byer og til nabolandene.

- «40 Dager for Livet»-prosjektet er veldig enkelt og veldig effektivt, sier Ante. - Derfor valgte vi det. 

- Vi har to ganger i året en 40 dagers bønne- og faste-periode, i fastetiden og på høsten. Dernest har vi fredelige bønnevaker foran sykehus hele året igiennom i 26 av de 30 byene i Kroatia der aborter utføres legalt. Dette er ikke politiske markeringer. Og så har vi informasjonsvirksomhet hele året igjennom i kirker, politiske partier, skoler osv.

Reddet sin baby-datter

- Kampanjene må berøre samvittighetene. For noen måneder siden gikk en høygravid kvinne forbi en slik fredelig bønnevake utenfor sykehuset i Zagreb hvor hun skulle ta abort samme dag, men da hun så vår stille og verdige respekt for livet, ble hun grepet av nød for barnet hun bar. Hun ombestemte seg, og i forrige uke fikk vi et nydelig bilde av henne med sin nyfødte datter, forteller Ante Caljkusic, tydelig berørt.

Han forteller at det har kun vært mot-protester i to byer, Pula og Split. 

- I Pula fortsatte vi våre fredelige bønner idet aborttilhengere messet fornærmelser mot oss. I Split møtte en håndfull aborttilhengere opp for å demonstrere, men de ble overrasket da de oppdaget hundrevis av kristne i stille bønn!

Ante Caljkusic kan fortelle at «40 Dager for Livet»-prosjektet har spredt seg til naboland som Slovenia, Serbia, Bosnia-Hercegovina, Romania, og snart Slovakia.

«40 dager for Livet» i Kroatia  sprer seg i EuropaØkumenisk visjon

«40 Dager for Livet»-prosjektet startet for tre år siden blant katolikker i Zagreb, men med en økumenisk visjon. Ante Caljkusic gleder seg over at han skal delta i Legnica, Polen den 4.-7.april i «Europeiske apostoliske lederes»  årlige samling. Her vil han få anledning til å knytte kontakt med pentekostale og evangelikale ledere fra hele Europa. 

Grunnlovs-domstolen

Den kroatiske Ja-til-Livet-bevegelsen har langsomt utviklet seg etter at Kroatia brøt vekk fra Jugoslavia på 1990-tallet. Antallet aborter har minket kraftig, slik at idag har Kroatia en av de laveste abort-ratene i hele Europa. 

«40 dager for Livet» i Kroatia  sprer seg i Europa- Krigen på Balkan vekket opp vårt folks opplevelse av troens dimensjon, og da ble det en oppvåkning imot abort, som pågikk hemningsløst under kommunismen, sier Ante som sier at de politiske myndigheter forbereder en kraftig innskrenkning av abort i lovverket. I vår skal Grunnlovs-domstolen avgjøre om abort kan tillates i henhold til Grunnloven.

Gratis kost og losji

Ante Caljkusic var tidligere sterkt delaktig i Betlehem-bevegelsen, som har en innbydende nettside, klinikazapobacaje.com, der man tilbyr hjelp til gravide kvinner, forteller han. 

- Der kan kvinnene bli henvist til et av de fem sentra i Kroatia som tilbyr beskyttelse og hjelp til gravide kvinner som vurderer abort. De blir tilbudt gratis kost og losji i et helt år om de bevarer sin baby. Og etter det første året hjelper vi dem med permanent bolig og arbeid.

«40 dager for Livet» i Kroatia  sprer seg i EuropaDen katolske presten Pater Marko Glogović startet det første Betlehem-huset i 2010 i byen Karlovac. I denne byen alene tilbyr de kost og losji for 19 kvinner og deres barn i opptil et år. Karlovac-senteret alene har gitt beskyttelse til 70 gravide kvinner siden 2010.

«Marsj for Livet» 

Den 20. mai arrangeres den andre «Marsj for Livet» i Zagreb. 

Ifjor var første gangen, og da marsjerte mer enn 10.000 gjennom gatene i Kroatias hovedstad, anført av Ja-til-Livet-bevegelsens mest prominente leder, Željka Markić. Ved siden av henne gikk Sanja Orešković, kona til selveste statsministeren. Sanja Orešković sa i sin appell: «Ethvert fornuftige menneske vil velge livet over døden, og alt annet er bare nonsens og frykt!» 

- Jeg mener at kampen mot abort er kampen for kjærligheten, understreker Ante Caljkusic. - Jeg tror at Kroatia er i ferd med å velge Kjærligheten og Livet!

Relaterte dokumenter
Powered by Cornerstone