KKN taler/Lederens notater/Konstruktiv kritikk

Konstruktiv kritikk

Jan-Aage Torp
05. August 2018
Konstruktiv kritikk

Den frafalne Levi Fragell har i 55 år ført et korstog mot kristendommen generelt og pinsekristendommen spesielt.

Nå har han sett seg ut Andrew Wommack som sitt nyeste hat-objekt for sin «faglige» kritikk.

Wommack talte troens ord for hode og hjerte til hundrevis av tilhørere under Q42 sin sommerkonferanse i Kristiansand i forrige uke, og titusener fulgte med via direktesendinger på TV Visjon Norge. Vitnesbyrdene er mange om Guds overnaturlige inngrep.

På sin åpne Facebook-side henviser Fragell til sin «kilde» for anti-kampanjen mot Wommack, nemlig Christian Research Institute (CRI), som ledes av Hank Hanegraaff, en av undertegnedes inspirasjonskilder gjennom 30 år.

Hank Hanegraaff er en viktig ideologisk leder som gjennom en årrekke på en troverdig og saklig måte har avslørt sekter som Jehovas Vitner og lignende. Jeg bruker Hanegraaff i mine egne studier av bibel og samtid. Jeg har selv samtalt med ham ved et par anledninger, blant annet i 1998 under striden om «Lysbærerne», og hans råd har vært til uvurderlig hjelp.

Jeg kan forsikre alle mine venner i Norge om at Hanegraaff betakker seg for denne sammenblandingen med Fragell.

Hanegraaff og hans CRI har gjennom mange år hatt kritiske innvendinger mot noen aspekter av pinsekarismatisk teologi, noe som har ført til nyttige oppklaringer og modning. Hans kritikk av «Word of Faith»talsmenn som Kenneth Hagen, Kenneth Copeland, Benny Hinn og Rodney HowardBrowne er velkjent, og de har også foretatt en kritisk gjennomgang av visse aspekter av Andrew Wommacks teologi. Noe av kritikken er verd å vurdere – uten å ty til den sorten av hatefull «cherry picking» som Fragell bedriver. Jeg kan garantere at en moden mann som Wommack vil være den første til å samtale med en konstruktiv kritiker som Hanegraaff.

Hanegraaff (og forgjengeren Walter R. Martin) er en positiv og velmenende kritiker som selv fastholder konservativ bibelteologi i mange henseender. Jeg har lest standardverket «The Kingdom of the Cults» av Walter R. Martin siden mine studiedager på Fuller Theological Seminary, og i de siste 25 årene har jeg mottatt verdifull kunnskap og perspektiver gjennom Hank Hanegraaffs viktige bøker «Christianity in Crisis» og «Counterfeit Revival». Les disse bøkene, og bli klok. Vi tåler kritikk fra så kunnskapsrike og konstruktive kritikere som Hanegraaff og Christian Research Institute (CRI), men Fragells hatkritikk gir ingen god dialog.

Powered by Cornerstone