Barnevernet/Tomás Zdechovsky – tsjekkisk Europaparlamentsmedlem: – Kjemper for reformer i barnevernet

Tomás Zdechovsky – tsjekkisk Europaparlamentsmedlem: – Kjemper for reformer i barnevernet

Norge Idag, Marie Hagen van Wyk
13. Oktober 2022
Tomás Zdechovsky – tsjekkisk Europaparlamentsmedlem:  – Kjemper for reformer i barnevernetFoto: Oslokirken

SAMFUNN: – Jeg gjør jobben min med hjertet, og gjør det jeg føler er rett. Jeg gir 120 prosent eller mer for folket og for å virkelig løse folkets problemer, forteller det tsjekkiske Europaparlamentsmedlemmet, Tomáš Zdechovský, i programmet «Insight with pastor Torp».

Zdechovský har i flere år vært sterkt engasjert i kampen mot overgrep i det norske barnevernet. Selv har han fem barn, fra fire til seksten år. Han har flere akademiske grader og er også en overgitt disippel av Jesus.

Engasjert

– Jeg ber hver dag, og det er virkelig en ting som jeg har tillit til at er veldig viktig i livet mitt. Det å ha denne koblingen med Gud, vitner Zdechovský som er katolikk, og som hver søndag drar sammen med familien til kirken.

Offisielt er Den tsjekkiske republikk en ateistisk nasjon. Zdechovský har derimot opplevd at mange likevel tror.

– Jeg arbeidet som frivillig på et sykehus under covid, i frontlinjen, og jeg kan fortelle deg om mange situasjoner da jeg ba med folk som offisielt sa at de var ateister.

Hvis du virkelig snakker med disse folkene, så tror de fleste på noe som er sterkere enn de selv, og på noe som kan gi en positiv innflytelse i livet deres, forteller han.

Historisk er landet hjemmet til det bohemske opprøret mot Habsburg-dynastiet og den katolske kirken. I nåtidens Tsjekkia har samarbeidet og økumenikken vokst frem.

– Det handler bare om hvordan du har fellesskap og hvordan du oppfører deg. Om du tror på det ene eller andre, så er ikke det så viktig. Det er viktigere å fokusere på mennesker, mener Zdechovský.

Barnevernsorvergrep

Tomás Zdechovsky – tsjekkisk Europaparlamentsmedlem:  – Kjemper for reformer i barnevernetENGASJERT: Det tsjekkiske Europaparlamentsmedlemmet, Tomáš Zdechovský, har engasjert seg i mange norske barnevernssaker. Her i samtale med Jan Aage Torp. Foto: Oslokirken

En tsjekkisk kvinne ved navn Eva Michalakova, som bor i Norge, og som opplevde at hun ble forferdelig behandlet av barnevernet, var årsaken til at Zdechovský oppdaget situasjonen i Norge og engasjerte seg.

– Hun dro til Norge for å møte mannen sin. Han var opprinnelig tsjekkisk og de bodde i et lite hus. Fra første gang hun leverte barna i barnehagen, så fikk hun et problem med læreren, en form for disharmoni. Barnas ting ble borte i barnehagen, og hun strevde med å kommunisere på norsk, forteller Zdechovský og fortsetter:

– En dag ringte læreren for å si at barnevernet tok barna hennes, og at de etterforsker om barna ble voldtatt av henne og faren, og at de dermed må sette barna i fosterhjem.

Etterforskningen viste at barna ikke hadde blitt voldtatt. Men barnevernet nektet å gi barna tilbake, siden de nå var i fosterhjem. Foreldrene fikk møte barna sjeldnere og sjeldnere, og til slutt ble barna adoptert bort.

– Jeg gikk inn i denne saken og jeg ble veldig overrasket for det var så mange feil. De snakket om hvordan faren slo moren, hvordan faren tok en stol og satte den på

moren og hvordan barna beskrev i detalj hvordan de ble voldtatt. Men det er ikke mulig, fordi et ett og et halvt år gammelt barn kan ikke forklare detaljer av en voldtekt, sier Zdechovský

Konfronterte myndighetene

Han bestemte seg for å forsøke å snakke med de norske myndigheter.

– Først snakket vi med politiet og de sa at de er hundre prosent sikker på at barna ikke ble voldtatt. Barnevernet sa at de kanskje ikke ble det, men de er nå i fosterhjem og fosterhjem er mye bedre en biologisk familie, forklarer Zdechovský.

Micyalakova hadde rapportert saken til media, og hun opplever at adopsjonen var straffen fra barnevernet for at hun hadde gjort det. Saken startet i 2012, men hun har enda ikke fått barna tilbake.

– Hun bor fremdeles i Norge og er lærer i en barnehage. Hun kan altså ta hånd om 

andres barn, men hun kan ikke ta hånd om sine egne barn. Dette er ikke logisk i det hele tatt.

Saken hennes er overgitt til Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. I mellomtiden nektes hun å møte barna sine.

«Stjålet barndom» og Erna Solberg

– Fra den tiden jeg ble kjent med denne saken, så har vi løst mange saker i Norge. Dette har vi beskrevet i boken jeg, Jan Simonsen og Steven Bennett skrev; «Stjålet barndom». Det er saker der granskningen viste at barnevernet ikke skulle ha tatt barna, eller at de gav barna tilbake. Vi har hjulpet mer enn 100, kanskje 120 eller 130 familier, forklarer Zdechovský.

Som medlem av Det europeiske folkepartiet har han møtt tidligere statsminister Erna Solberg, som også er medlem i det samme partiet.

– Det å bry seg om barna og familien er ikke en del av det Den europeiske union handler om. Det er mitt private intiativ. Men jeg snakket med Erna Solberg to ganger, opplyser Zdechovský og utdyper:

– Jeg fortalte henne at jeg er et medlem av Det europeiske parlamentet og at jeg har fulgt saker i det norske barnevernet. Hun fortalte meg at alt i Norge er greit. Andre gangen hun møtte meg var hun overrasket over all informasjonen jeg brakte. Egentlig ville hun ikke snakke med meg fordi hun sa at barnevernet er 100 uavhengig, men under konfrontasjonen var hun virkelig sjokkert. Og mange av de norske politikerne snakket om beskrivelsene i boken vår som russisk propaganda.

– Jeg er en patriot for landet mitt, og jeg ville aldri noen sinne følge noen propaganda eller noe. Uansett så begynte mange diplomater og ambassadøren fra Norge å anklage og angripe meg. Han var virkelig veldig aktiv imot meg og det var slett ikke hyggelig, forteller Zdechovský.

Forandring og bevisstgjøring

Første gang han var i Stortinget med Jan Simonsen, for å snakke om barnevernet ble han

forbausende nok ikke tatt seriøst. Alle han møtte sa at alt er i skjønneste orden i barnevernet.

– Men over 2-3 år forandret alt seg, og jeg møtte rundt 14 medlemmer av det norske parlamentet. De var virkelig sjokkert over situasjonen. Noen partier og medlemmer forandret mening, de fortalte at de ikke visste noe om dette siden barnevernet er uavhengig, sier han.

Zdechovský knyttet kontakt med mange norske journalister som begynte å publisere om barnevernets overgrep mot barn og deres foreldre.

– Det virkelig smertelig at vi har sovet så dypt mens alt dette skjedde i nasjonen. Jeg har selv deltatt på en høring i det norske Stortinget, av en ny barnevernlov, og jeg tror jeg var den eneste motstanderen som var invitert til å tale. Det er helt tydelig en ny opplevelse av behov for forandring i Norge også. Så jeg tror arbeidet ditt har vært verdt det, skyter Torp inn.

Norge sprer barnevernets ideologi

Norge har brukt norske EU-midler til å ha innflytelse i Europa og spre barnevernets ideologi utover i Europa.

– Når Norge startet prosessen av å ville ha innflytelse på det tsjekkiske omsorgssystemet eller barneomsorgs-systemet, så var det mange som gjensvarte og sa tydelig: Vi ønsker ikke dette! I mitt land er mange folk ateister, men de tror på den biologiske familien, opplyser Zdechovský.

Han har jobbet med å øke bevisstheten rundt barnevernet i globale medier og står bak flere dokumentarer om barnevern-saker som har blitt vist gjennom store mediehus som BBC og CBS.

– Jeg tror den beskrivelsen av barnevernet var veldig viktig å få ut. Jeg vil understreke at jeg har ingenting imot Norge. Jeg har kunnet glede meg over den norske naturen. Norge vil være det beste landet i verden hvis barnevernet forandrer seg, avslutter en smilende Tomáš Zdechovský.

Powered by Cornerstone