Aktuelt/Tomislav Cunovic: Europeisk visjonær for det ufødte barn

Tomislav Cunovic: Europeisk visjonær for det ufødte barn

Norge Idag, Marie Hagen van Wyk
28. September 2022
Tomislav Cunovic: Europeisk visjonær for det ufødte barnNy bevegelse: – Vi kan være vitne til en ny bevegelse i Europa, av en ny generasjon Ja-til-livet-folk og spesielt ungdom. Det er folk som har kapasitet og frihet til å faktisk gjøre noe. Det er hva jeg ser i Vesten mer enn noen gang, sier Tomislav Cunovic. Foto: EAL Tomislav Cunovic: Europeisk visjonær for det ufødte barn

Tomislav Cunovic er en kroatisk-tysk advokat med livets ukrenkelige verdi som hjertesak. I programet «Insight with pastor Torp», forteller Cunovic om bevegelsen «40 Days for Life», som han leder i Tyskland, om den åndelige tilstanden i Tyskland og Kroatia, og om Ordo Iuris, juristene for livet Og om hvordan han møtte sin colombianske kone!

– Det virket som Gud førrte oss sammen.Hun er koordinator for «40 dager for livet» i Colombia, og jeg er engasjert i «40 dager for livet» her i Frankfurt Tyskland, hvor vi nå bor. Vi møtte hverandre etter en konferanse, og fortsatte å snakke sammen. Vi møttes flere ganger etter dette. Så bestemte vi oss for å gifte oss, forteller Cunovic.

Cunovic møtte Torp for første gang under Marsj for livet i Zagreb i 2017, som også ble pastor Torps første møte med Kroatia som en «Ja-til-livet-perle» i Europa – hvor det ufødte barns verdi er høyt aktet.

– Vi kan være vitne til en ny bevegelse i Europa, av en ny generasjon Ja-til-livet-folk, spesielt ungdom. Det er folk som har kapasitet og frihet til å gjøre noe. Det er hva jeg ser i Vesten nå, sier Cunovic og fortsetter:

– Mange forandrer prioriteringene sine, og fler og fler blir bevisste på at vi må gjøre noe som virkelig er godt i livet. Jeg tror den tiden er over hvor vi kan oppføre oss som «vanlige folk», som bare er opptatt av hvor mye jeg tjener og hvor bra jeg kan spise. Fler blir mer bevisst på det at: Vi lever ikke av brød alene.

Ut av kommunist-asken

Kroatia har kommunistisk bakgrunn. Kommunist-ateismen ser ut til å ha vært grobunn for et miljø hvor folk har lidenskapelig behov for åndelighet og verdier.

– Det var en stor katolsk undergrunns-menighet i Kroatia under kommunisttiden. Menigheten var stort sett ikke synlig, og dersom den var synlig, så var det fordi den var tolerert av staten. Menigheten var sterkere da enn i dag. De kjempet for livet og hadde ikke penger. Det var farlig å være katolikk. I dagens generasjon søker mange etter sannheten. Kommunist-ideologien gav ikke rom til det, sier Cunovic.

– Det er ikke materialismen som kan gjøre deg lykkelig – det er folk veldig oppmerksom på. De kjenner til de negative aspektene fra kommunismen via foreldre og besteforeldre. Hvis du tilbyr noen mat, som er god og sunn og som smaker godt, så vil folk velge det. Dette er måten vi forklarer at ungdommen og mange fra yngre generasjoner sier ja til livet, utdyper Cunovic.

I Kroatia samles hundrevis av unge katolske ja-til-livet folk for å tilbe Jesus. Det er også en stor karismatisk bevegelse i den katolske kirken. Og de møter reaksjoner.

– Hvis du lever livet ditt og du ikke setter fingeren din på aktuelle og kontroversielle saker i samfunnet, så vil du ikke representere noe problem for noen. Men hvis du taler ut, og hvis du blir involvert i saker som har med det ufødte bar, eller noen saker knyttet til kirken, trosfriheten, og ytringsfriheten å gjøre, så vil du veldig raskt bli plassert blant marginene. Du vil faktisk bli ignorert og hvis du fortsetter, så vil du bli angrepet, fastslår Cunovic.

– Valget går mellom den letteste og enkleste vei – og den smale vei, der du begynner å forsvare verdiene som er viktige for deg og samfunnet, mener han.

40-Days for Life

40-Days for Life arrangerer bønne-vaker utenfor abortklinikker og andre strategiske steder. Det er kristne fra forskjellige sammenhenger som deltar, også pinsevenner.

– Det er en fredelig bønne-vake. Det er til og med en stille, typisk katolsk, bønne-vake, med kontemplativ, bønn påpeker Cunovic.

Likevel har disse bønne-vakene opplevd angrep, på to nivåer.

– Vi har reelle fysiske angrep, fra grupper av feminister, antifa og venstreradikale som prøver å forstyrre og angripe. De skaper problemer på gatene. De lager mot-protester. De roper og skriker, kaster fargebomber, spiller høy musikk og trakasserer, forklarer Cunovic.

De har også opplevd angrep fra politisk kant, hvor byadministrasjonen, i tre av de fem tyske byene hvor de holder bønne-vaker, har opprettet buffer-soner på 150 meter, hvor det er ulovlig for dem å samles for å be.

– Forsamlingsfrihet, ytringsfrihet og trosfrihet er pillarer i vårt demokratiske samfunn. Hvis du forbyr en del av samfunnet, i dette tilfelle ja-til-livet-folka, å tale ut og be i det offentlige rom, så er dette det første synlige elementet av en forfølgelse, mener Cunovic.

Målet for 40 dager for livet-bevegelsen er å gjøre abort-temaet synlig i samfunnet, gjennom bønn. Det er ikke primært et politisk intitiativ.

– Samfunnet har sovet og abort har vært en ikke-sak. Tyskland er et sekularisert land, så at så mange mennesker samles for å søke Gud, er en ny tilnærming, fastslår Cunovic.

Et sensitivt tema

Tysklands fortid med genetikk og nazismen, hvor folks liv var i andre menneskers hender, gjør også abort-temaet til et ekstra sensitivt tema.

– Samvittigheten til samfunnet er i en stor spenning. Du kan ikke gjemme bort det onde i abort. Det handler om å drepe et menneske for så å slenge det i et hjørne. Du kan prøve å gjemme det, og den kollektive samvittigheten kan prøve å glemme det. Men en dag vil det poppe opp. Det vil spørre deg: – Hva har du gjort?

Det ufødte liv er faktisk beskyttet i den tyske grunnlovnen, men loven håndteres på en måte som likevel åpner opp for abort.

– Vi startet i 2016 i Munchen. Da var vi en liten gruppe. Så Frankfurt, Wiesbaden og Pforzheim. De største samlingene skjer i Munchen og Frankfurt, hvor det hver dag er rundt 10-20 personer som ber ute på gaten. I Frankfurt har vi samlet opp til 75 personer, vanlige folk. Mange av dem er kvinner, som selv har vært gjennom abort og kjenner til den ødeleggelsen det har på hjertet, forklarer Cunovic.

To ganger i året, høst og vår, samles de hver dag i 40 dager, derav navnet 40 Days for Life. Cunovic vitner åpenhjertig om den åndelige kampen han står i.

– Abort er en mørk sak. Hver gang vi går ut, så er det tungt. Du må kjempe for det. Det er en stor motstand i oss selv. Det er en røst inni oss alle som sier: – Nei, du trenger ikke å gjøre dette. Hvorfor gjør du dette? Det ville vært lettere for deg å bli hjemme og tjene penger i et stort advokatfirma, skildrer Cunovic.

En pris å betale

Mange deltagere har trukket seg unna etter angrepene. De er redde for å bli gjenkjent og forkastet. At noen skal rapportere det til sjefen eller huseieren deres. Eller de ha noen i familien som ikke liker at de deltar.

– Vi mottar ikke så mye støtte fra den offisielle siden av den tyske kirken. Noen prester gir oss støtte, men de vil ikke bekjenne det offentlig eller i media. Vi ber ikke kirken om å støtte oss. Hvis de kan støtte oss eller hvis de kan informere folk i kirkene om at vi har bønne-vaker, så er det veldig god hjelp for oss, sier Cunovic og fortsetter:

– Du vet, det er en stor krise i menigheten i Tyskland. De mistet identiteten sin og de oppførte seg politisk korrekt. Det er ikke bra for en biskop å tale ut om slike saker, for da kan han bli fjernet som biskop. Så derfor trenger de også vår støtte.

Ordo Iuris

I mars 2019 deltok både pastor Torp og Cunovic i arbeidsgruppen for Ordo Iuris under Konvensjonen for familien.

– Jeg tror at virkningene av denne konferansen fremdeles lever og dens innflytelse er voksende. Seinere samme år etablerte vi Ordo Iuris i Kroatia, basert i Zagreb. Vi har et team på tre til fem advokater og er fremdeles i en fase der vi organisere oss og prøver å få flere involvert, men vi har allerede begynt med noen små saker.

99 prosent av advokatene prøver å oppføre seg politisk korrekt, 99 prosent av de juridiske professorene og på fakultetene og 99 prosent av dommerne prøver å oppføre seg politisk korrekt, så det er faktisk veldig vanskelig å finne folk som er villige til å kjempe denne kampen, forteller Cunovic.

De fokuserer mye på utdannelsen av en ny generasjon jusstudenter.

– Vi må møte virkeligheten. Vi må se hva som er mulig og hva som ikke er mulig. Det er ufornuftig å være i en drømmetilstand, legge opp til store prosjekter og bygge luftslott. Det er hardt arbeid og den smale vei som må til, så vi må ta det steg for steg. For tiden er prioriteringen vår å forsvare livet, ytringsfriheten og forsamlingsfriheten. Hvis vi kan forsvare disse rettighetene, så har vi en fremtid, tenker Cunovic.

Stå sammen

Ordi Iuris ønsker også å opprette en gruppe i Norge, og advokaten og ja-til-livet-lederen, Tomislav Cunovic, avslutter med en opp-fordring til kristne fra forskjellige kirkesamfunn om å stå sammen i denne tiden, hvor våre friheter er truet.

– Vi ønsker ikke å gripe inn i folks personlige liv, men vi ønsker å hjelpe folk som allerede har bestemt seg for å leve sitt liv i tråd med sin overbevisning og tro. Vi må beskytte dette rommet, selv om det er et rom for en liten gruppe mennesker. Så vi må samle oss og samarbeide. Det er ikke fornuftig å gå alene. Hvis vi arbeider sammen, er vi sterkere, fastslår Cunovic.

Powered by Cornerstone