Aktivisme/Israel & jødene/Jerusalem, Judea og Samaria - Dette bør Norge anerkjenne

Jerusalem, Judea og Samaria - Dette bør Norge anerkjenne

Jan-Aage Torp
10. Januar 2018

Optimismen i israelsk politikk og i det jødiske folket er større enn noen sinne etter at President Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Vi deler denne optimismen, og noterer med tilfredshet at statsminister Benjamin Netanyahus Likudparti ved årsskiftet vedtok en resolusjon om å fullføre den israelske politikk i Judea og Samaria. Vi tror at utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide vil gjøre klokt i å følge Trump etter at hun og statsminister Erna Solberg møter ham i Washington denne uken.

Jerusalem, Judea og Samaria - Dette bør Norge anerkjenne

Sentralkomiteen i Likud vedtok enstemmig resolusjonen som oppfordrer partiets representanter til «å arbeide for å tillate uhindret bygging og å utvide israelsk lov og suverenitet til alle områder av frigjorte bosetninger i Judea og Samaria», melder den velrenommerte avisen Jerusalem Post.

Vedtaket er ikke bindende for Likuds medlemmer i regjeringen og Knesset, men Jerusalems ordfører Nir Barkat og fire av statsrådene i Netanyahus regjering har allerede støttet resolusjonen, mens statsminister Netanyahu ennå ikke har kommentert vedtaket, som er i pakt med Likuds politikk siden partiet vant valget i 1977 og erklærte at «Judea og Samaria er vårt land, og har alltid vært det».

Resolusjonen i Likuds sentralkomite har bred støtte i israelsk politikk, Det nye er at nå mener politikerne at de har reelle muligheter til å gjennomføre denne politikken under Netanyahus ledelse, og vernet av Trumps USA.

Donald Trump har ennå ikke uttalt seg om Likuds resolusjon, men trolig støtter han den.

Mahmoud Abbas, president for de palestinske selvstyremyndigheter, legger skylden på Trump for resolusjonen, og vil mobilisere internasjonale organisasjoner til å motsette seg det som vil bli resultatet av den.

Vi noterer med tilfredshet at endelig skal Israel få anlednng til å ta de fulle konsekvenser av sine rettigheter i Judea og Samaria, akkurat som i Jerusalem. Endog Osloavtalene verner om Israels rett til å bygge nytt.

Det sitter langt inne for vår utenriksminister å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, og enda vanskeligere blir det å anerkjenne Israels suverenitet i Judea og Samaria. Men vi tror at vår regjering vil etter hvert tilpasse seg virkeligheten som kommer til å bli stadig mer tydelig når verdenssamfunnet må forholde seg til President Trumps markante lederskap.

Det er tid for å slutte å omtale Judea og Samaria som «Vestbredden». I Israel heter det kort og godt «Judea og Samaria». Språket må oppdateres.

Powered by Cornerstone