Aktivisme/Familierett/Lederartikkel i homoavisen «Blikk» - Nytt budskap fra pastor Torp?

Lederartikkel i homoavisen «Blikk» - Nytt budskap fra pastor Torp?

Homoavisen Blikk tar et oppgjør på lederplass med Jan-Aage Torp.
26. August 1999
Lederartikkel i homoavisen «Blikk» - Nytt budskap fra pastor Torp?

En gruppe tidligere homoaktivister maner nå til kamp mot pastor Jan-Aage Torp i SeiersKirken. De vil mobilisere mot helbredelse av homoseksuelle generelt og vil stoppe Torps internasjonale arm, Exodus, i å arrangere sin store konferanse her i landet i 2001.

Jan-Aage Torp har i en årrekke vært en av frontfigurene i kampen for å helbrede homoseksuelle, transvestitter og transseksuelle. Hans filosofi har vært at dette er en synd og at rett moral kan gjenopprettes ved forbønn, sjelesorg og gruppesamtaler.

Når uttrykket helbrede brukes, menes det samtidig at homoseksualitet er en sykdom. Sykdomsbegrepet på homoseksualitet ble fjernet for snart en mannsalder siden, og det har Torp omsider forstått. Derfor har han innført et nytt begrep: seksuell gjenopprettelse. Samtidig prøver han å framstå i mediene som mer forsonende og forståelsesfull. «Jeg og to andre i kirken har vokst inn i denne oppgaven», sa han til Blikk i august og gir også uttrykk for at hans møte med homoseksuelle har fått han til å endre standpunkt.

Han konsentrerer seg nå om de som kommer til ham for å be om hjelp. «Det handler om mennesker som kan oppleve sin seksuelle identitet og sine følelser som vanskelige, ikke ulikt andre identitetsproblemer», sier han. «Vi jobber med problemene, mens andre bare driver med polemikk».

Dette låter besnærende. Selvfølgelig har Torp rett i at mange mennesker kan oppleve sin seksuelle identitet og sine følelser som vanskelige. Dette vet vi mye om. Derfor har vi ingen tro på at Torps «sjelesorg» gjenoppretter noen ting som helst. Tvert i mot tror vi at hans aktiviteter forsterker problemene og skaper en rekke skadelige effekter. Som forsvar for sine nye holdninger sier Torp at han nå skiller mellom «ekte» homofile, som ikke kan helbredes, og de andre, som er forledet. Med denne retorikken framstår ikke Torp som noe annet enn en ulv i fåreklær. Hans budskap er, for å si det på godt homospråk: Same shit, new wrapping.

Relaterte dokumenter
Powered by Cornerstone